Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moet je echt twee minuten je tanden poetsen?

tanden-poetsen.jpg

Beter van wel. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, zul je waarschijnlijk zelfs nog langer moeten poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. En wist je dat je daar in principe niet eens tandpasta voor nodig hebt?

Het advies om minimaal twee minuten de tanden te poetsen is gebaseerd op onderzoek waarbij proefpersonen een halve minuut tot zes minuten lang hun tanden moesten poetsen. Toen de onderzoekers bekeken hoeveel tandplak (de belangrijkste oorzaak van gaatjes en tandvleesproblemen) er was verwijderd, leverde dat interessante inzichten op.

Geduld is een schone zaak

Zo blijk je met een gewone handtandenborstel in een halve minuut zo’n veertig procent van alle tandplak te verwijderen. Op zich geen slecht resultaat, maar wie nog anderhalve minuut doorzet, kan nog 25 procent meer slechte mondbacteriën wegpoetsen. Daarmee is het grootste effect wel bereikt, vandaar het advies om twee keer per dag minimaal twee minuten te poetsen.

Elektrisch nog beter

Spectaculairder is het verschil als je een elektrische tandenborstel gebruikt. Een halve minuut brommen resulteert al snel in een plakreductie van vijftig procent. Maar als je gebit je lief is, houd je het nog even vol, want met twee minuten elektrisch borstelen verwijder je maar liefst vijfentachtig procent van de tandplak. Dat is tien procent meer dan wat je in zes minuten poetsen met een gewone handtandenborstel weghaalt.

Schever gebit = langer poetsen

“Het advies van minimaal twee minuten is een gemiddelde,” weet Fridus van der Weijden, bijzonder hoogleraar Paradontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). “Als je een kaarsrecht gebit hebt waar je overal goed bij kunt, heb je misschien iets minder lang nodig. Maar heb je een paar scheve tanden of last van teruggetrokken tandvlees, dan zul je voor hetzelfde resultaat langer moeten investeren.” Hoeveel langer verschilt per persoon en kun je volgens de hoogleraar het best bespreken met je mondhygiënist. “Voor sommige mensen kan de ideale tandenpoetstijd gerust oplopen tot vier minuten,” aldus Van der Weijden.

Tandpasta verwijdert geen tandplak

Opvallend is dat je mét tandpasta niet meer tandplak weghaalt dan zonder. Wel heeft tandpasta een belangrijke preventieve en beschermende werking, onder andere dankzij de fluoride. Dit is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.” Iedereen zou tandpasta met fluoride moeten gebruiken,” adviseert Van der Weijden. “Maar voor het directe effect maakt het dus niet uit of je met of zonder tandpasta poetst.”

Hard of zacht?

“Een medium tandenborstel is het effectiefst”, weet de tandendeskundige. “Alleen als je tijdens het poetsen regelmatig je tandvlees beschadigt, kun je beter een tandenborstel met zachte haren gebruiken.” En een harde borstel? Die is een ‘gevaar voor tandvlees’, aldus Van der Weijden.

Hoe goed poets jij eigenlijk?

Als je je tandenborstel op de juiste manier gebruikt, kun je plak goed verwijderen. Een eenvoudige en effectieve methode is de zogenaamde Bass-methode.

– Plaats de tandenborstel onder een schuine hoek (van 45 graden) tegen de tandvleesrand. Oefen lichte druk uit. Maak vervolgens korte heen- en weergaande bewegingen. Blijf een aantal seconden op dezelfde plaats poetsen en schuif daarna de borstel een stukje verder.
– Poets systematisch en probeer een vaste volgorde aan te houden, zodat geen stukje tand of kies wordt overgeslagen.
– Vergeet niet om de binnenkant van alle tanden en kiezen mee te nemen.
– Poets je tanden ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan.

Tip: je kunt beter bij je achterste kiezen door je mond iets te sluiten.

Kijk voor meer informatie over een gezond gebit op ivorenkruis.nl

Lees ook >

Wat vertelt je mond over je gezondheid?

Vergeten te flossen? Neem een kauwgompje!

Ook interessant