null Beeld

Moet je blaren nou wel of niet doorprikken?

Au! Een blaar! Snel doorprikken, dan ben je ervan af.  Of toch niet? Margriet zocht uit hoe het ook alweer zit met die blaren.

Hoe irritant ook, gesloten blaren kunnen we volgens het Rode Kruis beter gesloten houden in verband met infectiegevaar. Prik ze alleen open als ze echt hinderlijk of pijnlijk zijn.

Toch prikken?

Ga hierbij hygiënisch te werk. Kortom: was eerst blaar, voet en je handen schoon met water en zeep. Eventueel kun je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken als je geen water bij de hand hebt. Prik vervolgens met een steriel bloedlancet (blarenprikker) of naaldje enkele malen aan de basis van de blaar - dus niet middenin - en druk het vocht uit de blaar. Het beste kun je daarna de blaar afdekken met stroken kleefpleister, maar pas op voor plooien, want deze kunnen nieuwe blaren veroorzaken. Je voorkomt plooien door de stroken dakpansgewijs vanuit het midden te plakken.

Blarenpleister

Voel je een nieuwe blaar opkomen? Plak er dan meteen een speciale blarenpleister op. Dit 'tweede huidje' gemaakt van hydrocolloïd materiaal beschermt de huid als er intensieve druk of wrijving op wordt uitgeoefend, zoals bij wandelen, sporten of bij knellende schoenen. Blarenpleisters zijn bij elke drogist te koop en altijd handig om in je tas te hebben.

Open blaar?

Is de blaar al open? Maak de omringende huid dan droog en vetvrij en plak er een (hydrocolloïd) blarenpleister op. Plak deze vervolgens af met stroken kleefpleister zoals hierboven beschreven. Allemaal met schone handen, uiteraard. Laat grote blaren door een EHBO'er of huisarts behandelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Vocht, warmte en drukplekken zijn de belangrijkste oorzaken van blaren. Deze voorzorgsmaatregelen kunnen je veel wandelleed besparen.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden