Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je moeite hebt met opstaan, ook al heb je genoeg geslapen

moeite-opstaan.jpg

Nu de wintertijd is ingegaan, is het ’s morgens weer iets beter te doen. Maar het gebrek aan zonnestralen in de ochtend maakt opstaan tóch een stuk lastiger. Heb jij echter het hele jaar door moeite met uit bed komen, ook als je er acht uur slaap op hebt zitten? Dan kan er meer aan de hand zijn.

Volgens psychologe Gail Saltz kan een atypische depressie de oorzaak zijn van jouw enorme moeite met opstaan. “Hoewel het zeker niet voor iedereen geldt, kan een atypische depressie wel de oorzaak zijn van de bijna onmogelijke opdracht om ’s ochtends uit bed te komen,” zegt ze tegen het magazine Health. Wat deze vorm van depressie inhoudt? “Het is een subtype van de algemene psychische stoornis, wat betekent dat patiënten zich niet altijd down voelen,” legt Saltz uit. “Doordat hun gemoedstoestand positief kan zijn, zijn veel mensen zich er ook niet bewust van dat ze eraan lijden. In plaats van slapeloosheid en verlies van eetlust, slapen en eten mensen met een atypische depressie immers net te veel.”

Langere tijd

Moeten de alarmbellen meteen afgaan als je een enkele keer moeite hebt gehad met opstaan? “De symptomen moeten minstens twee weken aanhouden voordat er sprake kan zijn van een atypische depressie,” stelt de deskundige gerust. “Als je merkt dat je al een tijdje erg vermoeid bent, waardoor je ledematen loodzwaar aanvoelen en je eetlust de laatste tijd flink is toegenomen, is het verstandig om een arts te raadplegen.”

Andere oorzaak

Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben, dus je hoeft niet per definitie een atypische depressie te hebben wanneer je moeite hebt met opstaan. Zo kan het ook liggen aan een lage bloeddruk, bloedarmoede, diabetes, problemen met de schildklier of het chronisch vermoeidheidssyndroom. Schroom niet om een bezoekje aan de huisarts te brengen als je last hebt van bepaalde klachten; daar heb je ‘m nu eenmaal voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant