null Beeld

Moeite met vroeg opstaan? Met deze 5 tips lukt het wél

Laat jij je wekker het liefst een half uur snoozen voordat je je bed uit komt? Dan kunnen deze tips nog wel eens heel goed van pas komen...

Zo kun je uitgerust aan de dag beginnen.

1. Maak een gestructureerde ochtendplanning

Het helpt om een vaste ochtendroutine te hebben. Door een gedetailleerde planning te maken van wanneer je ’s ochtends bijvoorbeeld je tas inpakt, je gaat aankleden en tandenpoetsen, wordt het gemakkelijker om je aan je routine te houden. Op deze manier kun je je tijd efficiënt gebruiken en ga je gestructureerd de deur uit.

2. Zet je wekker op vaste tijden

Wanneer je steeds op onregelmatige tijden wakker wordt, zal het alleen maar lastiger zijn om uit je bed te komen. Je kunt een soort jetlag-gevoel krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld lastiger zijn om op maandag op te staan, omdat je in het weekend vaak op andere tijden naar bed gaat en wakker wordt dan dat je doordeweeks doet. Door hier regelmaat in te brengen, weet je lichaam wanneer je wakker moet worden en past het zich hierop aan, waardoor je een betere nachtrust zult hebben.

3. Sta niet te snel op

Even blijven snoozen wanneer je wekker is afgegaan is helemaal geen slecht idee. Het is juist verstandig om niet te snel op te staan. Pas alleen wel op dat je niet opnieuw in slaap valt. Om dit te kunnen voorkomen is het handig om twee wekkers te zetten. Dan kun je van de eerste wekker wakker worden en zorgt de tweede ervoor dat je uit bed komt.

4. Doe de gordijnen open

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden als het donker wordt. Dit hormoon wordt onderdrukt bij het zien van fel licht, bij voorkeur zonlicht. Door meteen de gordijnen open te doen als je wakker wordt, zul je sneller ontwaken.

5. Bedenk een goede motivatie

Bedenk als je wakker wordt wat jouw motivatie is om vroeg op te staan. Als je echt een goede reden hebt om je bed te verlaten, zal dit ook gemakkelijker zijn om daadwerkelijk te doen.

null Beeld

Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Marie Claire

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden