null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Moeite met opstaan? Goed wakker worden doe je zo

Diverse onderzoeken wijzen uit dat snoozen slecht voor je is. Wanneer we na de eerste wekker tien minuten verder dommelen, geeft ons brein een signaal af waardoor we in een andere slaapcyclus terechtkomen. Als je dan wakker wordt, voel je je de rest van de dag moe.

Toch blijft vroeg opstaan voor veel mensen een dagelijkse, moeizame, strijd. We zochten daarom een paar handige tips voor je op, waarmee je straks in no time uit de veren bent!

Ogen open

Kun je écht niet zonder je snoozefunctie en wil je nog even van de warmte van de dekbed genieten voor je opstaat? Kies dan voor de gulden middenweg: zet je wekker op snooze, maar houd totdat de volgende wekker gaat, je ogen open. Een paar lichte rekoefeningen kunnen je helpen om wakker te blijven.

Nieuwe wekker

Hoe scheller de wekker, hoe groter de verleiding om erop te slaan en hem te laten snoozen. Daarom doe je er verstandig aan om een wekker te kiezen die je rustig laat ontwaken. Bijvoorbeeld een exemplaar met ontspannende muziek die steeds luider wordt of een met een steeds feller wordend licht, zoals een wake-up light.

Oorzaak  zoeken

Het is een open deur, maar hoe vroeger je gaat slapen, hoe makkelijker het meestal is om ’s ochtends je bed uit te komen. Door vaak rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, zal je lichaam bovendien in een ritme komen, waardoor je op den duur helemaal geen wekker meer nodig hebt. Experts raden aan om elke dag vijftien minuutjes eerder naar bed te gaan om te ontdekken wanneer je vanzelf wakker wordt op het uur dat je moet opstaan.

Gezond

Voor wie nog een beetje motivatie mist: volgens onderzoek van de Oxford University lopen vroege vogels minder kans op hart- en vaatziekten als je niet langer slaapt dan nodig. Harvard-bioloog Christoph Randler bewees daarnaast dat ochtendmensen proactiever en succesvoller in hun carrière zijn. Wanneer je vroeg opstaat, zou je volgens hem beter met problemen en complicaties om kunnen gaan.

Bron| HLN.be, Time Management

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden