Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slaapexpert legt uit: kun je moe wakker worden door nare dromen?

slaapexpert-legt-uit-word-je-moe-wakker-door-nare-dromen.jpg

Vannacht wakker geschrokken van een nare droom? Je huis in brand, een ernstig ongeluk.. echt gezellige dingen dromen we soms niet. En het vervelendste is misschien nog wel dat je na zo’n slechte droom, je je enorm uitgeput kunt voelen in de ochtend. We vroegen slaapexpert Alies Coster of heftige dromen de oorzaak zijn dat je je overdag zo moe voelt.

Wat zijn dromen?

Dromen zijn eigenlijk maar een gek verschijnsel. Wat zijn dromen eigenlijk? Als je droomt, vindt er een spontane activiteit in je hersenpan plaats, waarbij beelden, gedachten en gevoelens zich als een film afspelen. We dromen allemaal, elke nacht. Maar niet de hele nacht! Tijdens onze nacht doorlopen we 4 à 5 keer een slaapcyclus. Die cyclus bestaat uit verschillende fase, waaronder de REM-slaap, ook wel de droomslaap genoemd. De naam zegt het al, dromen komen alleen voor in deze fase. Hoe lang de REM-slaap duurt, verschilt per slaapcyclus. De duur kan variëren van 5 tot 45 minuten en is dus onderdeel van een gehele slaapcyclus. 

Dromen onthouden

We dromen dus allemaal, ook al weten we het soms niet meer. Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen. Als je moe bent de volgende dag, dan is de directe reden dus eerder te zoeken in dat je licht geslapen hebt, of in je onderbroken nachtrust.

Wel moe door dromen?

Desondanks kunnen dromen wel andere gevolgen hebben op je dag. Dromen die je ’s nachts hebt, kunnen overdag voor gevoelens als angst en verdriet zorgen. Hier lees je tips voor hoe je het beste om kunt gaan met vervelende dromen, zodat je er overdag minder last van hebt; hopelijk werkt dat ook tegen een vermoeid gevoel. Het is handig dat je goed kan omgaan met je dromen, want angst en stress kunnen op zijn beurt dromen weer versterken. 

Dromen in je lichte slaap

Een korte samenvatting: dromen kunnen emoties bij je oproepen overdag, maar door dromen op zichzelf raak je niet vermoeid. Als je merkt of onthoudt dat je droomt, dan slaap je licht. Lichte slaap zorgt wel voor een vermoeid gevoel. Naast angst en stress, zijn er verschillende factoren die een lichte slaap versterken. Denk aan het drinken van koffie na 16.00 uur, of het drinken van alcohol in de avond. Ook het gebruiken van je telefoon voor het slapen gaan stimuleert je brein, waardoor je lichter slaapt.

Deze factoren zijn als het ware knoppen waar je aan kan draaien, die je helpen om dieper te slapen en je dromen dus als minder heftig te ervaren. Als je ondanks alles overdag veel last hebt van je dromen, kun je tenslotte ook leren om zelf je dromen te sturen

Meer lezen van Alies?

alies coster

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.

Tekst | Slaapexpert Alies Coster
Beeld | Getty Images
Foto | Privébeeld Alies Coster

Ook interessant