Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit wil je weten over de zorgen rondom het Moderna-vaccin

moderna-vaccin-nederland.jpg

Scandinavische landen besloten deze week (gedeeltelijk) te stoppen met het Moderna-vaccin. Dit vanwege de zeldzame bijwerking van een ontstoken hartspier en/of hartzakje. Hoe zit het nu precies met het Moderna-vaccin in Nederland?

En moet je je zorgen maken als jij het Moderna-vaccin gekregen hebt?

Zeldzame bijwerking Moderna-vaccin

Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden stoppen (tijdelijk en gedeeltelijk) met het Moderna-vaccin. Deze beslissing nemen de Scandinavische landen naar aanleiding van de resultaten uit een Noorse studie die woensdag werd gepubliceerd. Hieruit bleek dat in zeldzame gevallen mensen na het Moderna-vaccin een ontstoken hartspier (myocarditis) en/of ontstoken hartzakje (pericarditis) kregen. Mannen onder de dertig jaar lopen hier volgens het onderzoek een iets hoger risico op.

Niks nieuws

Nou is deze zeldzame bijwerking niks nieuws. Sterker nog, Moderna vermeldt deze bijwerking ook al in de bijsluiter van het vaccin. Bovendien komt de bijwerking ook voor bij andere vaccins. Maar alleen in heel zeldzame gevallen, dus. Toch besluiten de Scandinavische landen tijdelijk en/of gedeeltelijk niet meer te prikken met het Moderna-vaccin. Om het zekere voor het onzekere te nemen, maar ook omdat ze genoeg andere vaccins op voorraad hebben. Sommige mensen die de eerste prik van Moderna hebben gehad, kunnen als tweede prik Pfizer krijgen.

Ook in Nederland ontstoken hartspier en hartzakje gemeld

Op dit moment zijn in Nederland bijna 2 miljoen prikken van het Moderna-vaccin gezet. Tot 26 september zijn er na inenting met dit vaccin, 15 meldingen van een ontstoken hartspier en 22 meldingen van een ontstoken hartzakje binnengekomen bij bijwerkingencentrum Lareb. De meerderheid van deze mensen valt onder de leeftijd 18 tot 30 jaar. Relatief een heel klein percentage, dus. En dat geldt ook voor de andere vaccins, blijkt uit de volgende cijfers van het Lareb en het Coronadashboard van Rijksoverheid:

 Ontsteking van de hartspierOntsteking van het hartzakjeTotaal aantal prikken
Pfizer29 meldingen96 meldingen18.056.974
Moderna15 meldingen22 meldingen1.967.340
AstraZeneca5 meldingen12 meldingen2.779.140
Janssen3 meldingen9 meldingen828.322

Waarom prikken we in Nederland door met het Moderna-vaccin?

Zoals gezegd, was deze zeldzame bijwerking van het Moderna-vaccin al bekend. En op basis van die kennis, keurde de Gezondheidsraad het vaccin eerder ook al goed. Niet alleen vanwege de zeldzaamheid, maar ook vanwege de ernst van de mogelijke bijwerking. Zoals we eerder al schreven gaat zo’n ontsteking namelijk vanzelf weer over, of is het goed te behandelen. Het is alleen wel belangrijk om de symptomen van myocarditis en pericarditis te herkennen. Dus nee, je hoeft je geen zorgen te maken als jij het Moderna-vaccin hebt gehad. Maar het is wel goed om op de hoogte te zijn van de bijwerking.

Momenteel onderzoekt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de waarschuwing in de bijsluiter van het Moderna-vaccin nog voldoende is. Daarom wordt kritisch gekeken naar de Noorse studie. Maar vooralsnog blijft Nederland gewoon prikken met Moderna, ook de jeugd en mannen tussen de 18 en 30 jaar. Dit op basis van de beschikbare informatie. Als de nieuwe uitspraak van de EMA er is, buigt het ministerie van Volksgezondheid zich er opnieuw over. Wanneer die uitspraak precies komt, is nog niet bekend.

Bron | RIVM, Rijksoverheid, Lareb, AD, RTL Nieuws
Beeld | Getty

M44 Cover HR JPG

Margriet 44 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met schrijfster Annejet van der Zijl, 5x de tosti op chic, alles over de juiste houding om klachten te voorkomen, een grote wintertuin gids, tips om je innerlijke slons na anderhalf jaar thuiswerken te omarmen, de laatste herfsttrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant