Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pas op: mix aan bestrijdingsmiddelen in rozijnen kan gevaarlijk zijn

bestrijdingsmiddelen-in-rozijnen-gevaarlijk.jpg

Een handje rozijnen is in principe een hele gezonde zoete snack met allerlei gezondheidsvoordelen. Maar uit een onderzoek van Foodwatch blijken daar ook een paar haken en ogen aan te kleven. Rozijnen zitten namelijk steeds vaker onder de bestrijdingsmiddelen en dat kan gevaarlijk zijn. 

In de ergste metingen worden er wel dertig soorten pesticiden aangetroffen. 

Bestrijdingsmiddelen in rozijnen 

Uit het onderzoek van Foodwatch naar bestrijdingsmiddelen blijkt dat een doosje rozijnen tegenwoordig steeds meer gifsoorten bevat. In 2018 ging het nog om gemiddeld 6,1 gifsoorten per meting, in 2019 was dat al 8,9 en in 2020 liep dit op tot een gemiddelde van 11,3 gifsoorten. Aan Editie NL vertelt directeur Nicole van Gemert van Foodwatch dat er in de ergste metingen zelfs wel dertig soorten bestrijdingsmiddelen werden gevonden. 

Een gevaarlijke mix 

Hoewel het niet heel gezond is, kunnen pesticiden in de toegestane hoeveelheden meestal niet zo heel veel kwaad. Het gevaar zit ‘m vooral in de mix aan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Van Gemert legt uit dat de ene boer bijvoorbeeld vier soorten pesticiden gebruikt, en een andere boer weer vier andere soorten. Vervolgens komen de rozijnen op de veiling samen, waardoor er al snel veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in één doosje rozijnen terecht komen. 

Geen wetgeving voor maximale hoeveelheden

Dertig verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in één doosje rozijnen klinkt als veel, maar daarmee wordt de maximale hoeveelheid niet overschreden. Dat komt omdat er geen wetgeving voor is. Alle bestrijdingsmiddelen hebben wel individuele limieten, maar die zijn er dus niet voor een mix aan verschillende soorten. Aan Editie NL legt toxicoloog Martin van den Berg uit dat middelen elkaar kunnen versterken, waardoor ze gevaarlijker worden. 

Aangezien het niet duidelijk is wat het effect van de verschillende combinaties aan gifsoorten precies is, wil Foodwatch hier verandering in brengen. Van Gemert stelt voor om bijvoorbeeld een maximum van vijf soorten pesticiden per product in te stellen, tot het zeker is dat bestrijdingsmiddelen wel of niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. 

Lees ook: Hoe schadelijk is het om groente en fruit met bestrijdingsmiddelen te eten?

Gevolgen voor je gezondheid

Het verschilt per soort bestrijdingsmiddel wat voor effect dit precies heeft op je gezondheid. Zo kunnen sommige pesticiden een effect hebben op de groeiontwikkeling van je hersenen of geslachtsdelen, kunnen andere soorten schimmelgroei veroorzaken en hebben weer anderen effect op je hormoonhuishouding. Sommige soorten kunnen zelfs vanaf bepaalde hoeveelheden een kankerverwekkende effect hebben. 

Omdat het nooit is onderzocht hoe een combinatie aan pesticiden precies werkt, is het niet mogelijk om bij een mix te zeggen bij welke dosis er gezondheidseffecten kunnen ontstaan. 

Heeft rozijnen wassen nut?

De pesticiden zitten bij rozijnen ook in het vruchtvlees, waardoor het minder zin heeft om ze te wassen dan bijvoorbeeld druiven. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad om ze eerst even af te spoelen voor je ze eet. 

Bron | Editie NL
Beeld | Getty Images

Ook interessant