Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de drie grootste misverstanden over hormoontherapie tijdens de overgang

misverstanden-hormoontherapie-overgang-margriet.jpg

Hartkloppingen, nachten badend in het zweet naar het plafond staren, depressie en opvliegers. De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode. Wanneer het lichaam minder hormonen aanmaakt, en het begin van de onvruchtbare periode wordt ingezet, gaat dat bij vier op de vijf vrouwen gepaard met klachten.

In ons land heerst het idee dat die klachten bij het leven horen. Een periode waar je nou eenmaal doorheen moet. Toch zijn er manieren waarop je de klachten makkelijk zelf kunt verminderen. “Met aanpassingen van levensstijl en voeding, is in de eerste plaats al veel winst te behalen”, zegt Adri Rijkmans, specialist bij Care for Woman in het AD.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Hormoontherapie

Wanneer deze aanpassingen niet voldoende helpen, kan hormoontherapie een oplossing bieden. Deze middelen zorgen er meestal voor dat de ergste klachten binnen twee weken zijn verdwenen. De behandelingen worden in landen als België, Duitsland en de Verenigde Staten veelvuldig gebruikt. In ons eigen land zijn we echter een beetje huiverig. Slechts 5 procent van de Nederlandse vrouwen in de overgang gebruikt hormoontherapie. En dat komt voornamelijk omdat er nogal wat misverstanden over bestaan. We zochten de drie grootste voor je uit.

1. Hormoontherapie vergroot de kans op borstkanker

Hormoontherapie is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest, omdat er associaties werden gevonden tussen deze behandeling en het risico op borstkanker. “Dat verhaal komt voort uit een hormoontherapievorm die vrouwen zeventien jaar geleden in Amerika kregen”, legt overgangsconsulent Ebel Molenaar uit. “Het bevatte een bepaald type synthetisch progesteron, dat inderdaad de kans op borstkanker bleek te verhogen.” De soort en dosering progesteron die tegenwoordig in Nederland wordt voorgeschreven is volgens de experts volstrekt veilig. De hormoonpillen van nu bevatten een ander soort progesteron. “Er bestaat een licht verhoogd risico bij langdurig gebruik, en dat is langer dan vijf tot zeven jaar, afhankelijk van het type progesteron”, stelt gynaecoloog Dorenda van Dijken. “Vrouwen gebruiken het nooit zo lang, want de ergste klachten zijn dan al weg. Als iemand twee glazen alcohol per dag drinkt, geeft dat een veel grotere kans op borstkanker.”

2. Hormoontherapie is geschikt voor alle vrouwen in de overgang

Hoewel veel vrouwen baat hebben bij hormoontherapie, is het niet voor iedere vrouw even geschikt. Voor sommige vrouwen is het al genoeg om hun levensstijl aan te passen. Gewoontes als stress, roken, weinig bewegen en veelvuldig alcoholgebruik kunnen overgangsklachten namelijk verergeren. Voor rokers geldt bovendien dat hormoontherapie de kans op trombose vergroot. Ook borstkankerpatiënten moeten voorzichtig zijn. “Wie borstkanker heeft of heeft gehad, of er erfelijk mee is belast, kan beter niet met hormoontherapie beginnen’’, stelt gynaecoloog Van Dijken. “Ook als een vrouw al tien jaar niet meer menstrueert, raden we het af, omdat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.’’

3. Je kunt zelfstandig met hormoontherapie starten

Op het internet worden diverse hormoonpillen aangeboden. Toch adviseren experts om nooit zelfstandig met een hormoontherapie te starten. “Je weet nooit precies wat erin zit, en dus ook niet wat de risico’s zijn’’, zegt Care for Women-specialist Adri Rijkmans. “Bovendien is hormoontherapie een kwestie van maatwerk en daar heb je echt professioneel advies voor nodig.” Volgens gynaecoloog van Dijken krijgen vrouwen in eerste instantie altijd een zo laag mogelijke dosis voorgeschreven. “Het lastige is dat je als arts niet van tevoren weet hoeveel hormoon een vrouw nodig heeft. Je kunt dat niet in het bloed zien. Een vrouw zonder klachten en een vrouw met enorm veel klachten kunnen hetzelfde oestrogeenniveau hebben. We beginnen daarom altijd met een lage dosis. Helpt het onvoldoende, dan verhogen we de dosis. Dat kun je onmogelijk zelf allemaal uitzoeken.’’

Lees ook
Waarom de overgang vaak wordt verward met een burn-out

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant