Gezondheid

Van gember tot citroen: deze dingen werken tegen misselijkheid

van-gember-tot-citroen-vijf-tips-tegen-misselijkheid.jpg

Of je nu zwanger bent, een (buik)griepje onder de leden hebt of gewoon last hebt van reisziekte; misselijkheid is meestal niet ernstig, maar wél heel vervelend.

Het zorgt ervoor dat je geen trek hebt in eten en alles staat je tegen. Vaak verdwijnt het gevoel na een poosje vanzelf. Maar er zijn ook een aantal dingen waarmee je het misselijke gevoel sneller kunt verhelpen. We zochten de belangrijkste voor je uit.

1. Gember

Gember is een ouderwets huismiddeltje tegen alle soorten misselijkheid. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het deel in de hersenen dat het signaal tot braken geeft, tijdelijk geblokkeerd wordt. Gember helpt in alle soorten. Drink bijvoorbeeld gemberthee of kauw op een stukje verse gember om de misselijkheidsklachten te verlichten.

2. Augurken

Het is niet voor niets dat veel zwangere vrouwen ineens dol zijn op augurken. Deze groentesoort bevat namelijk een bepaald zuur dat helpt tegen misselijkheid. Ook als je misselijk bent omdat je een (te) vette maaltijd hebt gegeten kan een augurk uitkomst bieden. Het zorgt er namelijk voor dat je vette bodem makkelijker wordt verteerd. Let wel op: wanneer je misselijk bent door een voedselvergiftiging, wordt het eten van augurken afgeraden.

3. Cola

De oorspronkelijke smaakmaker van cola, de kolanoot, werd al lang voor de uitvinding van de frisdrank gebruikt of om bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid en een hongergevoel tegen te gaan. Om die reden is ooit de volkswijsheid ontstaan dat cola zou helpen tegen misselijkheid. Maar wie in de huidige ingrediëntenlijst van het frisdrankje gaat kijken zal merken dat er helemaal geen restanten van de kolanoot in zitten. Waarom helpt cola dan toch tegen misselijkheid? Het drankje bevat zuren die helpen om voedsel in de maag dat slecht verteert, sneller af te breken. Althans, dat wordt gezegd. Wetenschappelijk is het nooit bewezen. Maar honderden mensen ter wereld zweren tijdens misselijkheid bij dit populaire drankje.

4. Plakjes citroen

Uit onderzoek blijkt dat de geur van een citrusvrucht, zoals van een vers gesneden citroen, kan helpen misselijkheid te verlichten bij zwangere vrouwen. Het kan net zo goed werken als je gewoon iets van de schil raspt of de citroen in plakjes snijdt, want dat helpt om de essentiële olie ervan door de lucht te verspreiden.

Lees ook
Dít is de oorzaak van zwangerschapsdementie (en dit kun je ertegen doen)

5. Frisse lucht en ademhalingsoefeningen

Ben je onderweg en heb je niks binnen handbereik? Probeer dan in ieder geval even naar buiten te gaan voor wat extra frisse lucht. Wind en extra zuurstof kunnen helpen om je lichaam weer wat te kalmeren. Eventueel kun je de misselijkheid ook tegengaan door wat ademhalingsoefeningen te doen. Probeer zo veel mogelijk door je neus in te ademen en door je mond uit de ademen. Meestal trekt het misselijke gevoel dan binnen een kwartier vanzelf weg.

Bron | Promovendum, A Healty Life, Gezondheidsplein, Extra Gezond
Beeld | Getty Images

Ook interessant