Misokinesie: dit wil je weten over deze aandoening
Gefriemel aan de mouwen of wiebelen met een voet. Voel je nu al irritaties, angst of zelfs woede opkomen? Dan heb je misschien wel last van misokinesie. Dit wil je weten over de onbekende aandoening.
Wat is het?
Misokinesie was tot voor kort nog redelijk onbekend. Deze aandoening betekent letterlijk ‘haat tegen beweging’. Wetenschappers omschrijven in hun onderzoek bij Nature dat de aandoening een heftige emotionele en negatieve reactie oproept wanneer iemand anders kleine herhalende bewegingen maakt.
Uit het onderzoek blijkt dat velen gevoelig zijn voor de bewegingen van anderen. Zo gaf een derde van de deelnemers aan gevoelig te zijn voor het herhalend, onrustige gedrag, zoals gefriemel en gewiebel, van anderen.
Misokinesie of misofonie
Over misokinesie is nog niet veel bekend, maar de aandoening heeft veel weg van een iets waar we de laatste jaren steeds meer over te weten zijn gekomen: misofonie. Het verschil tussen die twee is eigenlijk heel simpel. Misofonie is op basis van geluid; iemand met deze aandoening walgt van geluiden, zoals smakken tijdens het eten. Bij misokinesie raakt diegene juist geïrriteerd door visuele dingen. Het is niet vanzelfsprekend dat, als je last hebt van het één, je ook last hebt van het ander, maar de aandoeningen kunnen in sommige gevallen wel samengaan.
Symptomen misokinesie
Vermoed je dat je last hebt van misokinesie? Dan herken je waarschijnlijk één of meerdere van deze symptomen. Bij een lichte vorm ben je gevoelig voor bewegingen als tikken, friemelende handen of wiebelende voeten, maar in extremere gevallen ervaar je mogelijk woede en angst. Dat gevoel kan zelfs zo oplopen dat je sociale situaties gaat mijden en opziet tegen werk of andere sociale activiteiten.
Hypotheses
Ondanks dat er nog maar weinig bekend is over de aandoening bleek uit het onderzoek wel dat de klachten toenemen naarmate je ouder wordt. Eén concrete oorzaak van misokinesie is nog niet gevonden, maar er zijn inmiddels verschillende hypotheses die de aandoening zouden kunnen verklaren.
Een van die hypotheses wordt gekoppeld aan spiegelneuronen. Spiegelneuronen worden geactiveerd bij het zien van het gedrag van anderen en spelen in op je empathie. Als iemand heel erg wiebelt of friemelt aan dingen zijn ze vaak nerveus, iets dat iemand met misokinesie naar zichzelf spiegelt, waardoor ze zelf ook die angst en zenuwen voelen.