Minder koolhydraten eten kan je stofwisseling een enorme boost geven
Ben je zojuist afgevallen en wil je graag op je nieuwe gewicht blijven? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat sommige mensen wel vierhonderd calorieën per dag éxtra kunnen verbranden door na hun dieet minder koolhydraten en meer vetten te gaan eten. De Amerikaanse studie is gepubliceerd in de BMJ.
Afvallen door middel van een caloriebeperkt dieet
De onderzoekers zagen dit spectaculaire effect bij mensen met overgewicht (BMI hoger dan 25) die recent waren afgevallen met een caloriebeperkt dieet. Om te kijken wat vervolgens het best zou werken om hun gezondere gewicht te behóúden, werden de mensen in drie groepen verdeeld. Twintig weken lang kregen ze allemaal normale porties te eten, met evenveel calorieën en eiwitten, maar wél met verschillende hoeveelheden koolhydraten en vetten. Hoe minder koolhydraten mensen kregen, hoe meer vetten en andersom. De koolhydraten waren trouwens van goede kwaliteit, dus veel volkoren graanproducten en weinig suiker.
Hoe minder koolhydraten, hoe hoger het metabolisme
Tijdens die twintig weken bleven alle 164 deelnemers ongeveer op hetzelfde gewicht, wat ook de bedoeling was. Maar de onderzoekers zagen wél één belangrijk verschil: hoe minder koolhydraten mensen aten (en hoe meer vetten dus), hoe hoger hun energiemetabolisme werd! Zo verbrandden de deelnemers in de koolhydraatarme groep gemiddeld 250 calorieën méér per dag, zonder daar verder iets voor te hoeven doen. In plaats van brood en pasta aten zij noten of vette vis.
Negen kilo afvallen zonder minder calorieën te eten
Als dit effect zou aanhouden, zo berekenden de onderzoekers, dan zouden zij in drie jaar tijd nog eens negen kilo extra afvallen. En dat is nog maar een gemiddelde. Er waren zelfs mensen van wie het metabolisme zo'n enorme boost kreeg, dat ze wel vierhonderd calorieën per dag meer verbruikten. Overigens aten zij vóór het afvallen relatief veel koolhydraten, wat het enorme effect kan verklaren. Ook zagen de onderzoekers dat de mensen in de koolhydraatbeperkte groep minder van het hongeropwekkende hormoon ghreline in hun lichaam hadden. Dit zorgde voor minder trek.
Plantaardige vetten
Kortom, de ene calorie is de andere niet, aldus de onderzoekers. Iets minder koolhydraten eten kan dus helpen om makkelijker op gewicht te blijven na het afvallen. Let wel op dat je je broodje of pasta dan zo veel mogelijk vervangt door plantaardige vetten en eiwitten, zoals noten, avocado en peulvruchten. Deze bevatten minder verzadigde vetten (met uitzondering van kokosvet) dan bijvoorbeeld kaas en vlees. Uit eerder onderzoek blijkt zelfs dat een koolhydraatarm dieet met veel vlees je levensduur kan verkorten.
De Gezondheidsraad stelt dat wie gezond wil eten, veertig tot zeventig procent van zijn energie uit koolhydraten moet halen. In het Amerikaanse onderzoek kregen de deelnemers twintig, veertig of zestig procent koolhydraten.
Bronnen | nieuws voor diëtisten, Boston Children's Hospital