Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘Minder klachten na verwijderen siliconen borstimplantaten’

onderzoek-minder-klachten-na-verwijderen-siliconen-borstimplantaten.jpg

Borstimplantaten kwamen de afgelopen jaren al veel in het nieuws. De siliconen borstimplantaten, gebruikt bij borstvergrotingen of -reconstructies, kunnen zorgen voor gezondheidsklachten. Uit onderzoek komt nu voorzichtig goed nieuws. Vrouwen die hun implantaten laten verwijderen, zeggen minder last te hebben van de gezondheidsproblemen die zij hadden voor de verwijdering.

Dat melden onderzoekers Rita Kappel en Ger Pruijn na een studie onder 135 vrouwen.

Siliconen borstimplantaten

Siliconen borstimplantaten kunnen voor veel verschillende soorten klachten zorgen bij vrouwen. De meest gemelde klachten waren in 2019 vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Daarnaast wordt ook een gevoel van minder gezond zijn, of chronische griep genoemd. Ongeveer driehonderd vrouwen meldden zich vorig jaar met zulke klachten bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.

Verbetering

Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat vrouwen die de implantaten hebben laten verwijderen, een grote verbetering zien ten opzichte van voor de ingreep. Lange tijd was dit nog onduidelijk. Er werd gedacht dat de moleculen uit de implantaten zich op verschillende plekken in het lichaam schuil konden houden, en daardoor klachten konden blijven veroorzaken. Ook vrouwen die hun borstimplantaten preventief lieten verwijderen zagen positief resultaat. Zij lieten de implantaten weghalen om latere gezondheidsklachten te voorkomen, maar merkten na de ingreep dat zij zich beter voelden en meer energie hadden.

Onbewust

Zij bleken dus onbewust al wél gezondheidsproblemen te hebben door de implantaten, maar hadden de link (nog) niet gelegd. Dat komt wel vaker voor, zegt onderzoeker Kappel – zelf ook plastisch en reconstructief chirurg – tegen Radar. Het is een wisselend ziektebeeld, waardoor het soms lang duurt voor artsen en patiënten de oorzaak van de klachten vinden. “’Ik heb vrouwen gesproken die al heel lang implantaten hebben, en als ik met ze in gesprek ging bleek dat zij veel klachten hadden, maar die zelf niet linkten aan de implantaten.” zegt Kappel. Pas ná de ingreep ontdekten zij dus dat de vermoeidheid ontstond door de siliconen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar, NOS
Beeld | iStock

M19

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant