Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom je minder snel honger krijgt wanneer je in beweging bent

dit-is-waarom-je-minder-snel-honger-krijgt-wanneer-je-in-beweging-bent-margriet.jpg

Wanneer jij op de bank ligt te luieren, lijkt de koelkast je naam wel te roepen. Maar ben jij bezig met een intensieve wandeling of work-out, dan komt het niet eens in je op om wat te snacken. Herkenbaar? Dat komt omdat we minder snel honger krijgen als we in beweging zijn.

We leggen je hier uit hoe dat komt.

Hypothalamus

Wanneer jij een tijdje niks gegeten hebt en je maag toe is aan eten, zegt het hongerhormoon ghreline tegen je hersens dat het tijd is om te eten. Het deel dat dan geprikkeld wordt heet de hypothalamus. Dit deel houdt alles bij over wat jij eet. Om dit te doen, meet hij de niveaus van de hoeveelheden vet en suiker in je lichaam en krijgt hij informatie van hormonen uit je maag, darmen en vetweefsel. Wanneer je hypothalamus hoort dat het tijd is om te eten, zorgt deze ervoor dat jouw maag gaat knorren en laat jou dan weten dat je wat moet eten.

Jagen en verzamelen

Als je in beweging bent, heb je een stuk minder snel honger. De reden hiervoor komt uit het verleden. Onze verre voorouders jaagden en verzamelden om eten te vinden. Tijdens het bewegen is het niet handig om honger te hebben. Al helemaal niet wanneer jij op een prooi aan het jagen bent en je maag ineens begint te knorren. Daarom houden je hersenen hier rekening mee.

Hongergevoel staat ‘uit’

Wanneer jij dus in beweging komt, denkt je lichaam automatisch dat je aan het jagen of verzamelen bent. Daarom zet de hypothalamus het hongergevoel tijdelijk uit. Hier kun jij zelf ook controle op uitoefenen. Als iemand anders voor jou kookt en het eten nog niet klaar is, kan het verstandig zijn een rondje in het park te lopen. Zo overbrug je mooi de periode waarin jij nog niet kan eten tot het punt waarop het eten klaar is zonder last te hebben van een hongergevoel. Zo kun je voorkomen dat je nog even snel die zak chips opentrekt.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Margriet 41 ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant