Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Minder diagnoses van borstkanker in Nederland sinds het coronavirus

aantal-diagnoses-van-borstkanker-daalt-door-het-coronavirus.jpg

Sinds maart is het aantal nieuwe diagnoses van borstkanker gehalveerd. Dat meldt de Nederlandse Borstkankervereniging (BVN). Toch komt dat niet omdat borstkanker minder voorkomt, de oorzaak ligt vooral bij het coronavirus. Vrouwen gaan hierdoor minder snel naar de huisarts, waardoor het aantal diagnoses van borstkanker daalt. 

Daarom is het juist nu extra belangrijk om zelf goed te controleren.

Aantal diagnoses van borstkanker daalt door coronavirus

Het lijkt misschien positief nieuws dat het aantal diagnoses van borstkanker daalt, toch is dit helaas niet waar. Deborah Ligtenberg van de BVN legt aan EditieNL uit dat het aantal vrouwen met borstkanker de laatste jaren zelfs meer stijgt. In 2019 kregen meer dan 17.000 vrouwen deze diagnose. De oorzaak dat dit jaar het aantal diagnoses van borstkanker daalt, is te wijten aan het coronavirus. In de maanden maart, april en mei lag het totaal aantal nieuwe kankerdiagnoses 20 tot 25 procent lager dan gebruikelijk. Na huidkanker was vooral bij borstkanker de grootste daling te zien. De twee hoofdoorzaken: door het coronavirus gingen minder vrouwen naar de huisarts en het bevolkingsonderzoek naar borstkanker werd tijdelijk gestaakt. 

Zelf controleren

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is inmiddels weer in gang gezet, en er is een oproep is gedaan aan vrouwen om bij klachten toch naar de huisarts te gaan. Hierdoor is inmiddels weer een lichte stijging te zien van het aantal diagnoses. Toch is dit nog niet op het oude niveau en zijn er vermoedelijk nog veel vrouwen die ongediagnostiseerd met borstkanker rondlopen. Daarom benadrukt Ligtenberg nogmaals het belang van zelf controleren, zodat je verdachte knobbeltjes, plekjes of verandering aan je borst zo snel mogelijk kunt constateren. 

Lees ook: Hoe voel je het verschil tussen een cyste en borstkanker?

Symptomen van borstkanker

Je kunt borstkanker herkennen aan huidverandering, verandering van grootte of vorm, verharding van je borst, een deuk, rode verkleuring of een warm aanvoelende borst. Ook een dikke ader, bult, putjes, schilferingen, knobbeltjes of andere pijnlijke plekjes in de borst kunnen een voorteken zijn. Daarnaast zijn een plotseling ingetrokken tepel of vocht uit je tepel symptomen. Voel of zie je iets verdachts? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Daarnaast raadt de BVN aan om regelmatig je borsten te bekijken en te voelen. Zo leer je je eigen borsten beter kennen en ben je sneller alert op veranderingen of afwijkingen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws, Integraal Kankercentrum Nederland, Borstkankervereniging Nederland
Beeld | iStock

Margriet 37 ligt in de winkel! Met daarin favoriete zomerrituelen, tips om je gezondheid een boost te geven, een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant