PREMIUM
‘Mijn tanden verkleuren. Hoe komt dat en wat kan ik ertegen doen?’
Om de week beantwoorden de experts van ons gezondheidspanel een vraag. Deze week: wat kan ik doen tegen verkleurende tanden?
Tandarts Didi Wittekoek-Landman:
“De kleur van je tanden wordt grotendeels bepaald door het tandbeen en de dikte van je glazuur. Het tandbeen is het zachtere gedeelte van de tand dat zich onder de glazuurlaag bevindt en van nature een gele kleur heeft. Hoe dunner het glazuur, hoe meer het tandbeen doorschijnt en hoe geler je tanden eruitzien. Dit heet inwendige verkleuring. Naarmate je ouder wordt, zal de glazuurlaag vanzelf slijten, bijvoorbeeld door het eten en drinken van zure voedingsmiddelen.
Die slijtage helemaal tegengaan, lukt niet, maar voor het behoud van je glazuurlaag helpt het wel om minder zure producten te gebruiken, frisdranken en vruchtensappen met een rietje te drinken en bewuster na te denken over wanneer je je tanden poetst. Wacht na het eten of drinken altijd minimaal een halfuur met poetsen. Zo heeft je speeksel tijd om de zuren te neutraliseren en voorkom je (verdere) afbraak van het glazuur. Naast de inwendige verkleuring bestaat er ook uitwendige verkleuring. Die wordt veroorzaakt door kleurstof in levensmiddelen, nicotine en tannine (o.a. in rode wijn en thee), die aan je glazuurlaag hecht en je tanden geler maakt. Omdat de aanslag aan de buitenkant van je tanden zit, kan de mondhygiënist hem vaak nog wel verwijderen en de kleur van je tanden weer wat witter maken. Ook bestaat er speciale rokerstandpasta. Hierin zitten extra korreltjes verwerkt, zodat je hardnekkige aanslag door nicotine of bepaalde kleurstoffen beter kunt wegpoetsen. Deze tandpasta mag je hooguit één of twee keer per week gebruiken, anders is het schadelijk voor je glazuur.
Probeer verder te zorgen voor een goede mondhygiëne. Dat wil zeggen: twee keer per dag je tanden poetsen, goed flossen en rageren. Daarmee ga je het overgrote deel van de uitwendige verkleuring tegen. Overweeg je je tanden te laten bleken? Doe dit altijd onder begeleiding van je tandarts of mondhygiënist. Zo voorkom je onveilige bleekprocessen.”
4x Dit wil je weten over tandverkleuring
- Zo’n 85% van de bevolking ziet verkleurde tanden als onaantrekkelijk en associeert ze met onhygiënisch.
- De kleur van het tandbeen – dat onder het glazuur zit – is erfelijk bepaald. Bij de een is het net iets geler dan bij de ander.
- Door felgekleurde lippenstift te dragen LIJKEN je tanden witter.
- Het is niet wetenschappelijk bewezen dat whitening tandpasta werkt.
Het gezondheidspanel:
-
De tandarts
Didi Wittekoek-Landman is tandarts en mede-eigenaar van tandheelkundig Centrum Terbregge EMC. Ze werkt elke donderdag belangeloos als straattandarts in Rotterdam. -
De huisarts
Fleurique Franke is praktijkhouder van huisartsenpraktijk Franke in Weesp. -
De apotheker
Annemieke Horikx is apotheker en werkzaam bij de beroepsvereniging KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie).
Heb je zelf een gezondheidsvraag voor ons panel? Mail deze naar gezondheidspanel@margriet.nl of stel je vraag hier.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.