null Beeld

Mijn oog trilt! En 4 andere vreemde lichaamstrekjes verklaard

Het menselijk lichaam vertoont soms rare trekjes. Zo kun je ineens overvallen worden door een déjà vu of, iets heel anders, een trillend ooglid. Of door hevige hoofdpijn, terwijl je net lekker ontspannen een ijsje zat te eten. Niet schrikken, want achter dit soort ongemakjes zit meestal een heel logische verklaring.

IJshoofdpijn (brainfreeze)

Je eet een ijsje en... brainfreeze! Iets kouds prikkelt de zenuwen in je gehemelte die in verbinding staan met je hersenen. Daardoor trekken bloedvaten in je voorhoofd samen, wat zorgt voor de bekende ijshoofdpijn. Door je tong tegen je gehemelte te drukken ben je er zo van af.

Déjà vu

Je praat met je collega en weet opeens zeker dat je dit hele gesprek al eerder hebt gevoerd. Déjà vu is de term voor dat vreemde gevoel dat je iets al eerder hebt gezien, meegemaakt of gehoord, terwijl dat niet zo is. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat er iets ‘foutloopt' in onze hersenen, waardoor dit gebeurt. Een mogelijke verklaring is dat er een soort kortsluiting in je hersenen plaatsvindt. Normaal gesproken wordt een beeld naar een deel van je hersenen gebracht dat je bewustmaakt van wat je ziet/voelt/meemaakt. Daarna wordt dit opgeslagen in het geheugen.

Bij een déjà vu wordt deze route omgedraaid: het beeld wordt opgeslagen in het geheugen, voordat je hersenen zich bewust worden van het beeld zelf. Hierdoor krijg je het gevoel dat je iets al eerder hebt meegemaakt.

Een andere bekende verklaring is dat het déjà vu wordt veroorzaakt door een misinterpretatie of stoornis in de hersenen. Dat kan een gevolg zijn van bepaalde medicijnen, vermoeidheid of een neurologische stoornis, zoals epilepsie.

Amandelsteentjes

Komen er weleens kleine, wit-gelige steentjes uit het achterste van je keel met een sterke, onaangename geur? Geen zorg, dit zijn amandelsteentjes (tonsillolieten), stukjes kalkhoudende materie. Bij goed werkende amandelen is er constant een gevecht gaande tussen bacteriën en witte bloedlichaampjes. De afvalstoffen hiervan worden geleidelijk met speeksel afgescheiden. Bij mensen met amandelstenen blijven de afvalstoffen hangen in de groeven van de amandelen. Bacteriën leven van deze afvalstoffen in en op de amandelstenen, wat de onprettige geur veroorzaakt. Amandelstenen zijn een onderdeel van je afweersysteem en over het algemeen niet gevaarlijk, maar kunnen je wel – vooral de grote – een hardnekkige slechte adem bezorgen. Waarom ze bij de een wel ontstaan en bij de ander niet, is nog onduidelijk. Een verminderde weerstand kan ermee te maken hebben.

Stroombotje

Als je je elleboog ergens tegenaan stoot, kun je een pijn voelen die je niet snel vergeet. Alsof een stroomstoot door je onderarm trekt. De pijn is kort, hevig en veroorzaakt tintelingen. Vandaar dat deze plek bekendstaat als het stroombotje. Het gaat hierbij om de elleboogszenuw, die zo dicht aan de oppervlakte ligt dat je hem makkelijk kunt bezeren of beknellen.

Trillend ooglid

Een trillend ooglid is vervelend, maar meestal ongevaarlijk. Het kan een paar uur, maar ook een paar dagen aanhouden. Een trillend ooglid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door stress, vermoeidheid, langdurig naar een computerscherm staren, cafeïne of droge ogen. Hierdoor gaan kleine spiertjes in je ooglid onwillekeurig samentrekken en ontspannen, wat het trillen veroorzaakt. Ernstig trillen kan ook veroorzaakt worden door neurologische aandoeningen, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette.

Meer verklaringen voor vreemde lichaamstrekjes vind je op www.dokterdokter.nl.

Foto | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je deodorantvlekken uit je shirt.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden