Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: kan sporten migraine veroorzaken?

migraine-door-sporten.jpg

Sporten is hartstikke gezond voor je lichaam en voor je geest. Toch zou het voor mensen met migraine mogelijk een minder goed idee zijn om een flinke work out te doen. Sporten zou namelijk mogelijk migraine kunnen veroorzaken. Maar klopt dat wel? 

We leggen het je uit. 

Kan sporten migraine veroorzaken?

Heb je tijdens of na het sporten wel eens migraine gekregen? Je bent niet de enige. Uit een Nederlands onderzoek gepubliceerd in The Journal of Headache and Pain bleek dat 38 procent van de mensen weleens last had van een aanval na een fysieke activiteit, zoals sporten. Is dat dan ‘toeval’, of is sporten echt een trigger voor migraine? Volgens neuroloog Joey Gee klopt de bewering inderdaad dat sporten een aanval kan veroorzaken. Aan Allure legt Gee uit dat de pijn daarnaast ook erger kan worden door bepaalde bewegingen.  

De trigger

Dat sporten migraine kan veroorzaken klopt dus, maar waarom dat precies gebeurd is niet duidelijk. De Britse Migraine Trust denkt dat het kan komen doordat je tijdens het sporten meer van je lichaam vraagt, dan wanneer je rustig zit. Daarnaast willen je longen meer lucht, kan je bloedsuikerspiegel dalen en kan er uitdroging ontstaan tijdens een training. Al die factoren tijdens het sporten zouden mogelijke triggers voor je migraine kunnen zijn. Volgens de American Migraine Foundation kan daarnaast een verhoogde bloeddruk tijdens het sporten een migraineaanval uitlokken. 

Als laatste voegt neuroloog Gee daaraan toe dat temperatuur een belangrijke rol blijkt te spelen bij migraine. Een aanval tijdens het sporten komt volgens onderzoek vaker voor wanneer iemand in heet, vochtig weer of op een hoge hoogte beweegt. 

Lees ook: Vaak migraine? Waarom meer vis eten je dan zou kunnen helpen

Een aanval voorkomen

Een migraineaanval is geen pretje, zeker niet als je bezig bent met een intensieve work out. Als dit je tijdens het sporten vaak overkomt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Mocht er worden vastgesteld dat sporten voor jou een trigger is voor een migraineaanval en er verder geen andere oorzaken zijn, dan kun je medicatie krijgen. Dit zijn vaak niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen, zoals naproxen. Zulke medicijnen kunnen de hoofdpijn tijdens het sporten wel stoppen, maar het nadeel is dat dit voor maagpijn kan zorgen. Daarom is het belangrijk om af en toe voor controle langs te gaan bij de huisarts, als je dit soort middelen gebruikt.

Bron | Marie Claire, Allure
Beeld | Getty Images

Ook interessant