Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dankzij deze middeltjes kom je snel van je verkoudheid af

middeltjes-verkoudheid.jpg

Om je heen zijn waarschijnlijk een hoop mensen aan het niezen, sniffen en snotteren. Heb je het lang kunnen ontlopen, maar ben je nu tóch getroffen door een verkoudheid? Door een paar middeltjes in huis te halen ben je snel van de ergste klachten af. Beloofd!

Thee

Terwijl de een zweert bij een kom kippensoep, heeft een ander liever thee. Eén ding is zeker: als je een verkoudheid te pakken hebt, kan iets warms wonderen doen. Zo verzacht het ’t niezen, hoesten en een verstopte neus. Daarnaast zorgen warme dranken ervoor dat vastzittend vocht in de borst en holtes gemakkelijker loskomt, waardoor je een minder verstopt gevoel krijgt. Last van een pijnlijke keel? Ook dan werkt een theetje verlichtend.

Honing

En in de thee doe je natuurlijk… honing. Voel je een hoestje opkomen of wil je keelpijn verzachten? Haal dan een flinke pot honing in huis. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou het bijenproduct hetzelfde effect hebben als het hoest-onderdrukkende middel dextromethorphan. Groot voordeel: dit is puur natuur en je hoeft er niet voor naar de apotheek. Dus hup, in de thee en op je boterham ermee!

Vitamine C

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat het helpt tegen ziektesymptomen, zijn er wél studies die aantonen dat vitamine C je verkoudheid kan verkorten. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je volgens het Voedingscentrum voldoende vitamine C binnen. Dat is belangrijk, want onder meer je immuunsysteem en hormoonhuishouding hebben er baat bij. En, extra voordeel, de citrusvruchten en kiwi’s die vitamine C bevatten, zijn niet alleen gezond. Ze zijn ook erg lekker. Dat maakt het geen straf om je vitaminepeil een beetje op te krikken.

Zoutoplossing

Als je verkouden bent, kan een oplossing van heet water en zout ervoor zorgen dat je vrijer kunt ademen en/of zonder pijn kunt slikken. Voorwaarde is wel dat het water goed is doorgekookt en al het vuil eruit is. Met dit mengsel kun je je neus spoelen om verstopping tegen te gaan én gorgelen om keelpijn te verlichten. Als je geen zin hebt om zelf in de weer te gaan met water en zout, kun je natuurlijk kant-en-klare neusspray op zoutbasis en/of hoestdrank aanschaffen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant