Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen hooikoorts

deze-huis-tuin-en-keukenmiddeltjes-kunnen-helpen-tegen-hooikoorts.jpg

Een kriebelende neus, tranende ogen en continue niezen: het hooikoortsseizoen is voor veel mensen weer begonnen. Waarschijnlijk dénk je dat je elk middel tegen hooikoorts al wel geprobeerd hebt, maar wist je dat er ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn die verlichting kunnen bieden?

En waarschijnlijk heb je ze allemaal al wel ergens in huis staan.

Kokosolie of vaseline

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is eigenlijk best logisch: als je wat vet rond je neusgaten smeert, kun je zorgen dat je hooikoortsklachten minder worden. Omdat kokosolie en vaseline allebei zo plakkerig zijn, blijven de pollen daar hangen voordat je ze inademt. Zo komen ze niet in je luchtwegen terecht, en raken die dus niet geïrriteerd. Tip: als je kiest voor kokosolie, neem dan wel een ontgeurde variant, anders heb je de hele dag trek in Bounty’s en kokosmacronen. Al kan dat natuurlijk ook best fijn zijn.  

Kamille

Kamille is ook een middel dat bij veel mensen goed werkt tegen hooikoorts. Kamillethee bevat stoffen die werken als antihistamine en het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor je zal merken dat de symptomen minder worden. Ook tegen keelpijn werkt deze thee erg goed. En gooi de theezakjes niet meteen weg, want die kun je gebruiken om rode en opgezwollen ogen wat af te koelen. Daarvoor kun je na het zetten van de thee het beste al het overgebleven water uit de zakjes knijpen (pas op: heet!) en de theezakjes voor een half uurtje in de koelkast leggen. Wanneer ze koud zijn, kun je ze heerlijk gebruiken als een verkoelend masker voor je ogen.

Honing

Deze heb je waarschijnlijk al wel vaker gehoord: eet elke dag een theelepel honing, en je hooikoorts zal minder worden. Maar hoe zit dat? Het komt omdat in honing een kleine hoeveelheid pollen zit, omdat bijen steeds in aanraking komen met stuifmeel op bloemen en planten. Als jij regelmatig honing binnenkrijgt, zal je lichaam wennen aan de blootstelling aan pollen. Als er dan ineens een grote hoeveelheid van dat stuifmeel in de lucht zit, zul je daar minder heftig op reageren. Toch is er nog wel wat twijfel over deze theorie: bijen zitten namelijk vooral op bloemen die geen hooikoorts veroorzaken. Maar, zeggen specialisten: dagelijks een lepeltje honing proberen kan in ieder geval geen kwaad.

Lees ook: Kun je als volwassene nog over hooikoorts heen groeien?

Shampoo

Net voor je gaat slapen even je haren wassen kan ook enorm veel helpen als je last hebt van hooikoorts. Pollen verspreiden zich namelijk via de lucht, en blijven daardoor ook in je haren plakken. Als jij dan ’s nachts op je kussen gaat liggen, wrijf je die pollen eigenlijk je neus in. Door je haren met shampoo te wassen voor je naar bed gaat, word je tijdens het slapen een stuk minder blootgesteld aan die allergenen van buiten.

Kleding wassen

Niet echt een middel dat werkt tegen hooikoorts, maar wel iets waar je waarschijnlijk nog niet eerder bij stilgestaan hebt. Net als dat het stuifmeel in je haar kan blijven hangen, zitten er ook een hoop pollen op je kleren wanneer je buiten geweest bent. Daarom is het verstandig om je kleding niet te lang aan te houden wanneer je een lange tijd tussen de pollen doorgebracht hebt. Leg het vooral niet op je bed neer, want dan verspreid je de pollen ook naar je slaapkamer. Om diezelfde reden is het niet handig om kleding of beddengoed buiten aan de waslijn te laten drogen, vooral niet op dagen waarop er enorm veel stuifmeel in de lucht zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant, Good To Know
Beeld | iStock

Ook interessant