Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Meest Gelezen

Deze klachten kunnen wijzen op het metabool syndroom

deze-klachten-kunnen-wijzen-op-het-metabool-syndroom.jpg

Het metabool syndroom is niet één ziekte, maar een verzameling van symptomen die samen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroten. Een gevaarlijke aandoening, zéker omdat het vaak niet voor duidelijke klachten zorgt.

Hoe herken je het metabool syndroom, ondanks dat de klachten vaak onduidelijk en vaag zijn? We vertellen je hoe het zit.

Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom is eigenlijk niet één ziekte, maar een verzameling van aandoeningen die vaak samen voorkomen. Deze zijn vaak het gevolg zijn van een combinatie van factoren: een ongezond eetpatroon, weinig bewegen, leeftijd en ook erfelijkheid.

Er zitten diverse gevaren aan het metabool syndroom. Niet alleen bestaat de kans dat het gewicht toeneemt en je conditie zal verslechteren, maar ook is de kans op verschillende ziekten aanzienlijk groter. Zo krijgen mensen met het metabool syndroom vaker diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.

De diagnose stellen

Je lijdt aan het metabool syndroom als je als vrouw een buikomtrek van meer dan tachtig centimeter hebt (bij mannen ligt de grens bij 94 centimeter). Plus daarbij nog twee of meer van de onderstaande aandoeningen:

  • Een hoge bloeddruk, ongeacht of je er al voor wordt behandeld.
  • Te veel vetten in je bloed: het triglyceridengehalte is verhoogd.
  • Een te lage waarde van het ‘goede’ HDL-cholesterol; minder dan 40 mg/dL bij mannen, en minder dan 50 mg/dL bij vrouwen.
  • Een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel, of soms al: diabetes type 2.

De diagnose wordt gesteld op basis van het aanwezig zijn van deze aandoeningen, die vastgesteld worden naar aanleiding van onderzoeken. Meestal zal dat onderzoek bestaan uit een meting van gewicht en bloeddruk, plus bloedonderzoek waarbij de bloedsuiker en vetten gecontroleerd worden.

Lees ook:
Wat is cholesterol en waarom is de waarde ervan zo belangrijk je?

Klachten die passen bij het metabool syndroom

Er zijn maar weinig klachten die direct kunnen wijzen op het metabool syndroom: zeker omdat niet iedereen dezelfde combinatie van minimaal drie factoren heeft. Toch zijn er wel wat symptomen die kunnen wijzen richting het metabool syndroom, we zetten er een aantal op een rij:

  • (Bijna) iedereen met het metabool syndroom heeft overgewicht en een buikomtrek van meer dan tachtig centimeter, dat is een teken dat zonder uitgebreide onderzoeken vast te stellen is.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan voor enige klachten zorgen: vermoeidheid, wondjes die slecht genezen, vermoeidheid en veel moeten plassen. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel is, hoe meer kans er is op klachten.
  • Meestal merk je weinig van een hoge bloeddruk, maar als deze er verhoogd is kan het voor de nodige symptomen zorgen. Denk aan: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid zonder aanwijsbare reden, oorsuizen en een rusteloos gevoel.  

Gevolgen van het metabool syndroom

Het metabool syndroom kan – zeker wanneer het niet ontdekt en behandeld wordt – veel nare gevolgen hebben. Zo loop je een (veel) grotere kans op diabetes type 2 als je dit syndroom hebt: de eerste tekenen van insulineresistentie zijn er al, namelijk dat je bloedsuikerspiegel verhoogd is. Wanneer je lichaam steeds slechter reageert op insuline (het hormoon dat de hoeveelheid glucose in je bloed regelt), kun je diabetes type 2 krijgen. Dat moet vervolgens behandeld worden met medicatie, om schade aan het hart, ogen, de nieren en voeten te beperken.

Ook heeft de hoge bloeddruk die voorkomt bij het metabool syndroom, de nodige gevolgen. Vaak merk je er maar weinig van, maar het vergroot wel aanzienlijk de kans op een herseninfarct, een hartaanval of hartfalen. Het te hoge cholesterol draagt daar ook aan bij: het vergroot de kans op slagaderverkalking, wat ook voor hart- en vaataandoeningen kan zorgen.

Metabool syndroom behandelen

Gelukkig kun je wel het een en ander doen om (de gevolgen van) het metabool syndroom te verminderen. Het belangrijkste is een verandering in je levensstijl. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus eventueel kun je je huisarts of een diëtiste om hulp vragen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je gezonder gaat leven en meer gaat bewegen. Maar voldoende slapen en tijd nemen om te ontspannen, helpt mee. Probeer die veranderingen in kleine, haalbare stapjes op te delen – zo ontstaan voor je het weet nieuwe gewoonten.

Werkt dat niet voldoende, dan zal je huisarts waarschijnlijk medicatie aanraden. Er zijn geen middelen die alle aspecten van het metabool syndroom samen behandelen, dus kan het zijn dat je meerdere pillen moet slikken. Denk aan bloeddrukverlagende middelen, cholesterolverlagers en metformine, een medicijn dat je bloedsuikerspiegel verlaagt.

Bron | Benu Apotheek, Diabetesfonds, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Beeld | Getty Images

M44 Cover HR JPG

Margriet 44 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met schrijfster Annejet van der Zijl, 5 x de tosti op chic, alles over de juiste houding om klachten te voorkomen, een grote wintertuin gids, tips om je innerlijke slons na anderhalf jaar thuiswerken te omarmen, de laatste herfsttrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant