Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Metaalsmaak in je mond? Híer kan het door komen

metaalsmaak.png

Smaakt je eten plotseling anders of heb je een metaalsmaak in je mond? Dan heb je misschien last van een smaakstoornis. En dat kan verschillende oorzaken hebben.

We zetten ze voor je op een rij.

Metaalsmaak in je mond

Als je last hebt van dysgeusie – de medische term voor een smaakstoornis – werken de smaakcellen niet meer goed. Je kunt daardoor een vieze smaak in je mond hebben, zoals een heel bittere smaak of metaalsmaak. Een smaakstoornis kan aangeboren zijn, maar ook later in het leven ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor een vieze (metaal)smaak in je mond. Dit zijn de meest voorkomende.

Een slechte mondhygiëne

Verschillende problemen met het gebit, zoals (een vergevorderde) tandvleesontsteking, een abces of tandbederf, kunnen zorgen voor een vieze smaak in je mond. Een slechte doorbloeding, infecties en viezigheid in de mond hebben namelijk invloed op de speekselproductie. De beste manier om een slechte mondhygiëne te voorkomen is – uiteraard – goed tandenpoetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan.

Medicatie

Ook mensen die bepaalde medicijnen slikken, kunnen een bittere of metaalachtige smaak in hun mond hebben. Het gaat dan om voorgeschreven medicatie voor onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en antibiotica.

Kankerbehandeling

Kankerpatiënten die chemotherapie of bestralingen ondergaan, hebben vaak last van smaakveranderingen.

Chronische ziekte

Er zijn ook chronische aandoeningen die een vieze smaak in de mond kunnen veroorzaken. Denk aan de ziekte van Parkinson, diabetes, dementie, een beroerte of een zenuwbeschadiging. Het is daarom altijd goed om contact op te nemen met je huisarts als je plotseling last hebt van smaakveranderingen.

Lees ook:
Een droge mond of pijnlijk tandvlees? Dít effect heeft de overgang op je gebit

Medicijnen tegen griep of verkoudheid

Slik je tijdens een verkoudheid of griepje weleens medicijnen met zink of vitamine C? Dan is het mogelijk dat je een metaalachtige smaak in de mond proeft. Dit probleem komt met name voor bij zuig- of bruistabletten.  

Vitaminesupplementen

Ook vitaminesupplementen met koper, zink, chroom en magnesium kunnen een metaalsmaak veroorzaken. Gelukkig verdwijnt die smaak zodra je lichaam het supplement heeft opgenomen.

Bijholteontsteking

Een ontsteking aan de bijholten – die zitten links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak en voorhoofd – zorgt vaak voor reuk- en smaakverlies. Ook heb je soms (door medicatie tegen de ontsteking) een vieze smaak in je mond.

Maagzuur of problemen met de spijsvertering

Wie last heeft van maagzuur of een verstoorde spijsvertering (dyspepsie) kan ook een bittere smaak achterin de mond proeven. Deze smaak ontstaat door zuur en gal dat omhoogkomt in de slokdarm.

Hooikoorts

Een verstopte neus of loopneus, bekende symptomen van hooikoorts, kunnen soms voor ontstoken neusholtes zorgen. Een van de gevolgen? Een metaalsmaak in je mond.

Bron | Netdoctor.co.uk
Beeld | Getty Images  

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant