Margriet logo
null Beeld

Met lenzen in douchen? Zo slecht is het voor je ogen

Even snel onder de douche springen met je lenzen nog in, omdat je ze vergeten bent uit te doen, of omdat je zonder de shampoo en het scheerschuim niet uit elkaar kunt halen. Het klinkt heel onschuldig, toch kun je ze voortaan echt maar beter uit doen. Er is namelijk een reden voor, dat je beter niet met lenzen in kunt douchen. 

Ook in het zwembad en bij het schoonmaken van je lenzen moet je goed oppassen.

Douchen met lenzen in

Als je wel eens met lenzen in doucht of zwemt, dan herken je misschien wel dat prikkende gevoel. Niet heel prettig, en ook niet voor niets. Dat lenzen geen goede combi zijn -met elke andere vloeistof dan lenzenvloeistof- komt, omdat het je lenzen uitdroogt. Niet alleen door chloorwater van het zwembad, maar ook met kraanwater en warm water tijdens het douchen maak je je ogen -met lenzen in- niet blij. In de meeste gevallen zorgt het voor irritaties aan je ogen, maar het kan zelfs tot een hoornvliesbeschadiging leiden.

Lees ook: Dít gebeurt er met je ogen als je in slaap valt met lenzen in

Parasietinfectie

Is douchen met lenzen in voor jou meer gewoonte dan uitzondering? Of spoel je je lenzen vaak af met een beetje kraanwater? Dan is de volgende informatie niet heel geruststellend. In kraanwater, maar ook in het chloorwater van het zwembad, zitten allerlei micro-organismes. Oftewel: bacteriën, schimmels en een enkele keer zelfs een parasiet. Die wil je natuurlijk liever niet in aanraking met het blote oog laten komen. Helaas werken lenzen als een soort spons en zuigen dit soort micro-organismes juist op. Zo kan het een echte broedplaats worden. En dat kan in sommige gevallen dus voor beschadigingen aan je hoornvlies leiden.

Ernstige beschadiging

In hele zeldzame gevallen kan zo’n hoornvliesbeschadiging zelfs leiden tot blindheid. Zo kun je door een acanthamoebe parasiet de zeldzame oogziekte acanthamoebe keratitis krijgen, waarbij je ogen zo beschadigen dat je blind kunt worden. Dit is natuurlijk de uitzondering op de regel, maar deze parasiet komt wel in leidingwater, grondwater en zwembadwater voor. Daarom blijft het verstandig om voortaan nooit meer met lenzen in te douchen en het contact met water en je ogen zoveel mogelijk te vermijden. En ga je zwemmen? Dan staat een zwembrilletje misschien niet heel hip, maar het voorkomt wel dat je hoornvlies beschadigd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze.nl, Tips & Weetjes, Daily Mail

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden