Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met honger naar bed of nog laat snacken: wat is slechter?

met-honger-naar-bed-of-nog-laat-nog-snacken-wat-is-slechter.jpg

Je kent het vast wel: lig je ’s avonds in bed, krijg je ineens ontzettende trek. Ga je dan met honger naar bed, of maak je nog een avondwandeling richting de koelkast om je trek te stillen? Het voelt misschien prettiger om niet met een rommelende maag in slaap te vallen, terwijl slapen met een volle buik ook niet ideaal is.

Maar wat is eigenlijk slechter voor je?

Slapen met een volle maag

Een veelvoorkomend fabeltje is dat wanneer je later op de avond eet, je je eten minder snel zou verteren. Maar dit klopt niet. Waar je wel verteringsproblemen van kan krijgen, is als je nog een hele zware maaltijd eet vlak voor het slapengaan. Daarvan kun je een opgeblazen gevoel krijgen, waardoor je slechter slaapt. En een slechte nachtrust kan er dan wél voor zorgen dat je aankomt. Maar om laat nog wat kleins te eten om je honger te stillen, dat is in principe niet zo erg.

Met honger naar bed

Met een knorrende maag in bed liggen kan heel vervelend voelen. Dat kan er ook voor zorgen dat je lastiger in slaap valt en onrustiger slaapt. Doordat je met honger slaapt, is de kans groot dat je met ditzelfde hongergevoel weer wakker wordt. En daardoor is de kans weer groter dat je overdag meer gaat eten en snaaien. 

Lees ook: Knorrende maag? Er bestaan drie soorten nephonger, en dít doe je ertegen

Geef je honger een cijfer

Wanneer je ’s avonds honger hebt, raadt Amerikaanse voedingsdeskundige Lisa Moskovitsz aan om dit een cijfer te geven. Wanneer je je honger meer dan een zes geeft, dan is het volgens haar verstandig iets te eten. Kies dan wel iets wat niet te zoet of te vet is. Dus een lekkere snack kun je beter inruilen voor een bruine boterham. En probeer ook niet te veel te eten, om het verteren zo makkelijk mogelijk te maken. Wanneer je honger lager dan een zes scoort, kies dan voor een glas water of thee en ga met een beetje honger naar bed. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair
Beeld | iStock

Ook interessant