Herseninfarct opsporen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met een ‘badmuts’ een groot herseninfarct opsporen: het kan

Bij een badmuts denk je waarschijnlijk aan sportief baantjes trekken in het zwembad. Maar er is nu ook een soort ‘badmuts’ ontwikkeld waarmee je een groot herseninfarct aan het licht kunt brengen. Hierdoor kunnen patiënten vaak veel eerder een passende behandeling krijgen.

Ambulanceverpleegkundigen kunnen met deze badmuts veel eerder zien of iemand een herseninfarct heeft. Daardoor kom je als patiënt eerder in het juiste ziekenhuis terecht en kun je bij een groot herseninfarct minstens een uur eerder een passende behandeling krijgen. En dat is goed nieuws, want het komt nog te vaak voor dat patiënten met een ambulance naar een ziekenhuis worden gereden waar grote infarcten helemaal niet worden behandeld kunnen worden. Na de diagnose moet meer dan vijftig procent van de patiënten naar een ander, specialistisch ziekenhuis worden overgebracht.

Opsporen van een herseninfarct met de badmuts

De badmuts is jarenlang getest bij een honderden patiënten. Dit gebeurde in ambulances in de omgeving van Amsterdam en Alkmaar, maar ook in het ziekenhuis. De badmuts kan een zelfde soort diagnose stellen als een ct-scan. Dat bleek uit de testen die gedaan werden op de spoedeisende hulp.

Hoe gaat het opsporen van een herseninfarct met deze badmuts in z’n werk? De patiënt krijgt het kapje over zijn of haar hoofd heen. Op dit kapje (de badmuts) zitten elektroden die de hersenactiviteit meten. Uit deze resultaten blijkt of er sprake is van een groot herseninfarct. Hierdoor kan in de ambulance al duidelijk worden dat de patiënt een groot infarct heeft. Het ambulancepersoneel weet dan direct naar welk ziekenhuis ze moeten rijden. Dat is niet alleen handig voor de ambulance, maar zorgt er vooral voor dat de patiënt tijdwinst heeft.

Kritisch

Om een groot herseninfarct te constateren, kan de ambulance niet meteen vertrekken, omdat de elektroden van de badmuts heel sensitief zijn. Dit proces duurt een paar minuten. Ambulancepersoneel is hier kritisch op: veel medewerkers vinden dit te lang duren en willen direct de weg op. Maar dankzij de badmuts kun je juist veel tijdwinst behalen. Vooral op plekken waar ziekenhuizen niet dichtbij elkaar liggen. Het doel is dat de badmuts uiteindelijk ook gebruikt kan worden in een rijdende ambulance.

Moeilijkheden

Toch is er ook een kanttekening te plaatsen bij het gebruiken van deze badmuts. Bij bijna de helft van de patiënten kan de diagnose beter. Hoe goed de diagnose gesteld wordt, verschilt per persoon: bij iemand met dik haar is het moeilijker om de diagnose te stellen. Dat komt omdat de elektroden door het dikke haar niet zo makkelijk op de hoofdhuid belanden. De badmuts is verder in ontwikkeling zodat de hersenactiviteit ook goed gemeten wordt in minder ‘ideale’ omstandigheden.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | AD

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden