null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met dít plaatje kun je testen of je kleurenblind bent

Zo’n 750.000 Nederlanders hebben last van kleurenblindheid. Een oogafwijking, die het lastig maakt om bepaalde kleuren te onderscheiden. Hoewel de aandoening niet ernstig is, kan het vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld in het verkeer of wanneer je kleding probeert te combineren.

Maar hoe weet je zeker of je kleurenblind bent? Daar kom je snel genoeg achter.

Rode, groene en blauwe kegeltjes

Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door zogeheten kegeltjes die in ons netvlies zitten. Deze cellen zijn belangrijk voor het zien bij daglicht en voor het zien van kleuren. In ons netvlies zitten drie soorten kegeltjes. Met de rode kegeltjes zien we roodtinten, met de groene kegeltjes groen en met de blauwe kegeltjes blauw. Doordat de kegeltjes samenwerken, kunnen de meeste mensen alle kleuren zien. Bij kleurenblindheid missen er bepaalde kegeltjes of werken ze niet goed.

Meer mannen kleurenblind

Kleurenblindheid is vaak een aangeboren afwijking. Slechts in een enkel geval ontstaat de aandoening op latere leeftijd. Vaak is dit dan het gevolg van een erfelijke oogzenuwafwijking. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan invloed hebben op de manier waarop je kleuren ziet. Kleurenblindheid komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Zo’n acht procent van de Nederlandse mannen is kleurenblind. Bij vrouwen ligt dat percentage rond 0,5 procent. In de meeste gevallen zijn vooral de kleuren rood en groen voor deze personen moeilijk te onderscheiden.

Zelf testen

Om te achterhalen of je kleurenblind bent, kun je de zogenaamde ‘Ishihara-kleurentest’ doen. Bekijk de afbeelding hieronder en probeer alle cijfers te lezen. Kun je niet alle cijfers goed lezen, dan is het verstandig om even langs de opticien te gaan. Daar kunnen ze met een originele kleurentest in print vaststellen of je last hebt van kleurenblindheid.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | DokterDokter, Oogfonds

Beeld | iStock, Shutterstock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden