null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met dít geluid word je wakker zonder ochtendhumeur

Geef jij je wekker altijd de schuld van je ochtendhumeur? Dan heb je nog gelijk ook: het geluid waarmee je wakker wordt, heeft echt invloed op hoe je je voelt na het opstaan. Gelukkig zijn er bepaalde geluiden waarmee je wél met een fijn gevoel je bed uitstapt.

En nee, dat is dus niet het irritante gepiep van je smartphone...

Sleep inertia

Dat geïrriteerde gevoel dat je 's ochtends soms – of altijd – hebt, komt niet alleen van je wekker. De oorzaak is sleep inertia, in het Nederlands ook wel slaapmatheid genoemd. Sleep inertia is een staat van bewustzijn waarin je verkeert tussen nog slapen en volledig wakker worden. In deze staat voel je je vaak verdwaasd, chagrijnig en gedesoriënteerd. Ook werken je kortetermijngeheugen en evenwichtsorgaan minder goed. Sleep inertia kan een paar minuten duren, maar soms ook wel vier uur.

Melodische geluiden

De manier waarop je wakker wordt, bepaalt voor een groot deel hoeveel last je hebt van sleep inertia. Het geluid van je wekker speelt daarbij een grote rol. Onderzoekers van de RMIT Universiteit in het Australische Melbourne ontdekten dat verband. Hun conclusie: hoe melodischer het geluid van je wekker, hoe minder last je hebt van ‘slaapmatheid’, en daarmee van een ochtendhumeur. Dat melodische geluid kan volgens de wetenschappers van alles zijn: een vrolijk liedje, een klassiek muziekstuk of het gefluit van een vogel.

Vrolijke nummers

De onderzoekers analyseerden de ochtendroutines van vijftig verschillende deelnemers. Ze ontdekten dat proefpersonen die wakker werden met een vrolijk nummer minder last hadden van sleep inertia dan deelnemers die opstonden na het gerinkel of harde gepiep van een ‘gewone’ wekker. Nummers die het goed deden, waren bijvoorbeeld Good vibrations van The Beach Boys en Close to me van The Cure. Misschien toch maar weer die oude wekkerradio van zolder halen dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | realsimple.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden