null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze wetenschappelijke techniek kun je jouw snoepverslaving te lijf gaan

Bijna iedereen houdt wel van chocolade, taart, chips en koekjes. Het is daarom ook ontzettend lastig om de verleiding uit de volle lonkende voorraadkast te weerstaan. Zeker als je een (kleine) snoepverslaving hebt. Maar goed nieuws: volgens een Amerikaanse onderzoeksgroep is het mogelijk om onze hersenen te herprogrammeren.

Zo kunnen ze ervoor zorgen dat we bepaalde smaken waar we vroeger zo dol op waren, daarna niet meer lusten.

Smaakpapillen

Bij smaak denken we aan de smaakpapillen op de tong zoals het ervaren van zoet, bitter, zout, zuur en umami. Neurowetenschapper Charles Zucker ontdekte dat niet alleen de smaakpapillen op je tong belangrijk zijn bij smaakervaring, maar ook je hersenen. De Amerikaanse onderzoeksgroep plaatsten receptoren op de tong en kwamen erachter dat de vijf smaken signalen uitzonden naar de cortex, de buitenste laag van het brein. De cortex verwerkt informatie die het van de tong of andere lichaamsdelen krijgt.

Snoepverslaving manipuleren

Ook bleek uit het onderzoek dat bij elke smaak een ander hersengebied geactiveerd werd. Hiermee kun je een positieve of negatieve reactie manipuleren. Er werden tests uitgevoerd bij muizen en de tactiek bleek daadwerkelijk te werken. Dit betekent dat wij met behulp van wetenschappers in het vervolg onze neus ophalen bij een chocoladereep of een stuk warme appeltaart.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam nadat je suiker hebt gegeten

Obesitas

Om een snoepverslaving vanaf de kern aan te pakken, is er echter wel meer behandeling nodig. Een echte behandeltechniek is hiervoor nog niet ontwikkeld, al kan in sommige gevallen een psycholoog of therapeut helpen om je eetverslaving te behandelen. Maar wellicht dat bovengenoemde techniek wel toegepast kan gaan worden in de gezondheidszorg. Want door de bittere hersenconnectie in te schakelen of het zoete hersengebied te deactiveren, zou het dus écht mogelijk zijn om snoepgoed in de toekomst links laten liggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zita.be

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden