Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met déze voorzorgsmaatregelen kun je zonneallergie voorkomen

De zon schijnt weer volop en de temperaturen worden steeds iets warmer: de zomer is nu écht in zicht. Van de zon genieten in de achtertuin of op het balkon; heerlijk. Maar wat te doen als je last hebt van zonneallergie? Die jeukende bultjes, blaasjes of vlekjes maken in de zon zitten meteen een stúk minder leuk. Gelukkig kun je wél wat doen om zonneallergie te voorkomen.

Door je lichaam aan de zon te laten wennen en je goed in te smeren, kun je de kans op die vervelende, jeukende bultjes verkleinen.

Zonneallergie niet schadelijk

Zonneallergie is in principe niet schadelijk voor je lichaam, maar kan wel enorm vervelend zijn. Je krijgt jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes of vlekjes, die soms zelfs pijn kunnen doen, op plekken die aan de zon blootgesteld zijn. Die uitslag ontstaat omdat je bij zonneallergie overgevoelig bent voor de UV-straling van de zon.

Licht huidtype

Vooral mensen met een licht huidtype hebben vaak last van zonneallergie, maar in principe kan het bij iedereen voorkomen. Zonneallergie kan ook veroorzaakt of verergerd worden door medicatie, zoals: ontstekingsremmers, antibiotica en antidepressiva. Ook sommige crèmes, parfums of bepaalde planten of kruiden kunnen zorgen voor een sterkere reactie van de huid op de straling van de zon. Meestal zijn de klachten in de lente en aan het begin van de zomer het ergst; je huid moet dan nog wennen aan de UV-straling. Hoe langer je in de zon geweest bent, hoe erger de huiduitslag meestal is.

Lees ook: Pas op: je verbrandt nu veel sneller in de zon dan normaal

Behandeling

De vervelende rode vlekjes of bultjes gaan meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Het is dan wel slim om die dagen uit de zon te blijven, zodat de zonneallergie niet verergerd wordt. Maar ook al duurt het maar een paar dagen, het kan toch érg vervelend zijn. De plekken jeuken vaak heel erg, en krabben maakt de huid alleen maar meer geïrriteerd. Probeer dus zo veel mogelijk van de bultjes, blaasjes of vlekken af te blijven, hoe lastig dat ook is. Is de irritatie en jeuk niet te houden? Dan kan de huisarts een verkoelende crème voorschrijven om het te kalmeren. Heb je naast de huiduitslag ook koorts of voel je je ziek? Dan is het ook verstandig om contact met de huisarts op te nemen.

Zonneallergie voorkomen

Om te voorkomen dat je last krijgt van zonneallergie, kun je gelukkig wel wat voorzorgsmaatregelen treffen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Altijd de belangrijkste tip voor je de zon in gaat: smeer je goed in met zonnebrandcrème. Het liefst factor dertig of hoger, en een variant die beschermt tegen UVA- én UVB-straling. Herhaal dit elke twee uur.
  • Laat je huid weer langzaam aan de zon wennen aan het begin van de zomer. Begin met ongeveer twintig minuten in de zon en zoek dan de schaduw weer op, en bouw de tijd in de zon dan langzaam op.
  • Vermijd de zon zo veel mogelijk wanneer deze op zijn sterkst is. Tussen 12 en 15 uur kun je beter even in de schaduw of binnen gaan zitten.
  • Pas éxtra op als je net de zee of het zwembad uitkomt. Een natte huid is namelijk gevoeliger voor zonlicht. Daarom is het verstandig om je na een frisse duik gewoon af te drogen in plaats van te wachten tot je bent opgedroogd in de zon.
  • Bedek je huid met kleding en draag een pet of hoed. Zo'n laag stof houdt niet alle straling tegen, maar kan de kans op zonneallergie wel verkleinen en het vaak voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts, Huidhuis, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden