null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met déze tips zijn die aften in je mond snel verdwenen

Nog even snel je tanden poetsen en uitschieten tegen je kaak of niet kunnen wachten en dat stukje te hete pizza in je mond stoppen: dit zijn onschuldige handelingen die helaas vaak pijnlijke aften tot gevolg hebben. Maar wat zijn aften eigenlijk? En hoe behandel je ze het best?

Wij zochten het voor je uit en delen graag tips over hoe je ze snel kunt laten verdwijnen.

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in je mond. Zij hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan aften uit kleine blaasjes. De zweertjes kunnen na enkele dagen verdwijnen, of in het slechtste geval blijven ze twee weken aanwezig in de mond.

Verschillende factoren

Aften kunnen ontstaan bij vermoeidheid, stress en een lage weerstand. Maar ook bepaalde virussen en bacteriën, gebitsproblemen of een slechte mondhygiëne (roken) kunnen aften bevorderen. Ook door kleine foutjes als: te warm voedsel eten, uitschieten met je tandenborstel of door op je wang te bijten kunnen aften ontstaan.

Lees ook: Deze 8 mondklachten moet je volgens een tandarts áltijd serieus nemen

Zelf behandelen

Helaas is het eten van pure chocolade, dat zou helpen tegen een aft, een fabeltje. Wel kun je de volgende tips serieus nemen bij het zelf behandelen van een aft in je mond:

  • Een desinfecterende mondspoeling gebruiken om te gorgelen.
  • Gorgelen en spoelen met kamillethee.
  • Gorgelen en spoelen met zout water (dit kan prikken).
  • De pijn kan enigszins worden tegengegaan door paracetamol (bij heftige pijnen) en voor kinderen ook met een waterijsje.
  • Een tandpasta gebruiken met mild schuimmiddel.

Uiteraard zijn er ook ondersteunende middelen op de markt die de pijn kunnen verzachten. Deze middelen kun je kopen bij de drogist.

Ijzer- of vitaminetekort

Sommige mensen hebben extreem vaak en extreem pijnlijke aften. Er kan zelfs koorts ontstaan en opgezette lymfeklieren. Als je echt heel vaak last hebt van aften, kan het ook zijn dat je een ijzer- of vitaminetekort hebt. Als je dit vermoedt, kun je beter even langs een arts gaan die je een ijzer- of vitaminekuur kan voorschrijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be, Plein.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden