null Beeld

Met deze tips kom je voorgoed van een slechte adem af

Poets jij netjes iedere avond en ochtend je tanden, maar lijk je toch niet van die slechte adem af te komen? Het kan zijn dat je de verkeerde maatregelen treft of ze nét niet goed uitvoert. Een tandarts schiet te hulp.

1. Niet zonder poetsen naar bed

Soms kom je laat thuis en wil je zo snel mogelijk je bed in duiken. Begrijpelijk, maar doe het niet zonder je tanden te poetsen. "Het is cruciaal om je tanden zo'n twee tot drie minuten te poetsen en daarna te flossen voor het slapengaan," aldus tandarts Elisa Mello. 's Avonds poetsen is nog belangrijker dan 's ochtends, omdat 's nachts de speekselproductie afneemt. Je mond is droger, waardoor bacteriën zich ophopen op je tong en tussen je tanden. Het gevolg: je wordt wakker met een slechte adem. Nog een maatregel tegen de nare geur? Gebruik een tongschraper.

2. Vervang je tandenborstel

Hoewel je je tanden schoonpoetst met je tandenborstel, kan die wel de oorzaak zijn van je slechte adem. Je gebruikt 'm immers meermalen op een dag. Volgens Mello is het dan ook belangrijk dat je je borstel elke twee tot drie maanden vervangt. Ziek geweest? Koop dan meteen een nieuwe.

3. Geen alcohol (sorry)

Jammer maar helaas: alcohol droogt je mond uit, dus als je van je slechte adem af wilt komen of de nare geur wilt vermijden, zul je de wijntjes moeten laten staan. Dat geldt ook voor andere uitdrogende producten, zoals tandpasta's met natrium-lauryl-sulfaat. "Een verminderde speekselproductie is een van de belangrijkste oorzaken van een slecht geurende mond," legt de expert uit. "Probeer producten die dat veroorzaken dus zoveel mogelijk te vermijden."

4. Tandartsbezoek

Blijft je slechte adem aanhouden en helpt geen enkele tip? Dan adviseert Elisa om de tandarts naar je gebit te laten kijken. "Hij of zij kan bepalen waar de geurtjes vandaan komen. Een slechte adem kan immers ook een teken zijn van bepaalde gezondheidsproblemen zoals tandontsteking of zelfs diabetes."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden