Margriet logo
sporten chronische ontsteking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Met déze sporten kun je klachten van een chronische ontsteking verlichten

Bewegen is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Maar wist je dat het ook een positieve invloed kan hebben op verschillende chronische ontstekingsziekten, zoals colitis ulcerosa en reumatoïde artritis? Volgens onderzoek helpen déze sporten tegen klachten van een chronische ontsteking.

Mensen met een chronische ontsteking - denk aan reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa - zijn vatbaarder voor aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. De behandeling van een chronische ontsteking is per aandoening verschillend. Uit onderzoek blijkt dat gezond eten en voldoende beweging een positieve invloed heeft op de klachten van een chronische ontsteking. Deze sporten kun je eens proberen.

Wandelen

Je kunt voor een wandeling lekker de natuur in gaan, maar Amerikaans onderzoek uit 2017 laat zien dat twintig minuten wandelen of joggen op een loopband ook je immuunsysteem stimuleert en ontstekingsremmend werkt. Ander onderzoek toont aan dat wandelen op hoge intensiteit bij reumatoïde artritis kan leiden tot minder klachten, zoals pijn en stijfheid.

Fietsen

Niet zo gek op wandelen? Dan haal je de fiets tevoorschijn. Recent onderzoek laat zien dat ontstekingsreacties afnemen door een halfuur te fietsen, inclusief tien minuten opwarmen en afkoelen.

Weerstandstraining

Elk soort training met weerstand, denk aan het gebruik van dumbbells, een halter of flessen water, kan volgens onderzoek op de lange termijn bijdragen aan het voorkomen of uitstellen van chronische ontstekingsziekten. De onderzoekers benadrukken wel dat het belangrijk is om tussendoor genoeg rust te nemen, zodat je lichaam kan herstellen en de ontsteking niet verergert.

Yoga

Volgens de Harvard-universiteit heeft chronische stress een negatieve invloed op een chronische ontsteking. Yoga is een van de manieren om beter met stress en angst om te gaan. Ander onderzoek toont aan dat yoga effect kan hebben op de biomarker van een ontsteking. Een biomarker laat zien dat iemand ziek is, hoe snel de ziekte ontwikkelt en of een behandeling wel of niet werkt. Volgens het onderzoek kan yoga een manier zijn om ontstekingen bij chronische aandoeningen te verminderen, maar is meer onderzoek nodig om die conclusie te bevestigen.

Zwemmen

Onderzoek naar de effecten van zwemmen op een chronische ontsteking is nog niet bij mensen onderzocht, maar wel bij knaagdieren. Daaruit blijkt dat zwemmen zenuw- en ontstekingspijn kan verlichten. Bij een ander onderzoek met knaagdieren namen ontstekingen door colitis ulcerosa af door te zwemmen.

Bron | Well + Good

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden