null Beeld

Met deze ontbijtformule houd je het wél vol tot de lunch

Na je ontbijt, met je lunchpakketje door naar het werk. Een leuk idee, tot je een uur later je lunch al hebt opgegeten omdat je alwéér honger had.

Hoe kan dit toch?

Koolhydraten

De kans is groot dat je ontbijt grotendeels uit koolhydraten bestaat. Dit zit voornamelijk in brood of oats. Wat er gebeurt, is dat na een uur van het eten van een maaltijd met koolhydraten, je bloedsuikerspiegel begint te stijgen. Je bent dan verzadigd, maar deze koolhydraten worden snel omgezet in glucose, wat vervolgens wordt verbrand door energie. Hoewel je dus wel even vol zit na je ontbijt, krijg je na twee uur toch weer trek.

Gebalanceerd ontbijt

Om deze trek te voorkomen, is een goed gebalanceerd ontbijt belangrijk. Wat hiervoor ideaal is, zijn vezelrijke koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. De vezelrijke koolhydraten worden minder snel omgezet in glucose, waardoor deze minder snel wordt verbrand. Het gevolg: een gevuld gevoel voor langere tijd. De eiwitten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Wanneer de koolhydraten verbrand zijn en er glucose ontstaat, worden de vetten omgezet in energie.

Wat staat er op het menu?

Om vezelrijke koolhydraten binnen te krijgen, kun je het beste kiezen voor volkorenbrood, oats of quinoa. Dit kun je dan weer aanvullen met fruit en groente. Zorg er ook voor dat je zo’n 20 gram aan eiwitten binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door Griekse yoghurt of kwark te eten. Of natuurlijk gewoon een eitje. Vetten zijn belangrijk voor je lichaam om vitamines op te nemen en ervoor te zorgen dat je voller zit. Om dit aan je ontbijt toe te voegen, kun je kiezen voor avocado of amandelboter.

Het perfecte ontbijt

Wat is dan het perfecte ontbijt? De welkbekende avocadotoast met een gepocheerd eitje komt wel heel dicht in de buurt. Maar, zolang je kiest voor vezelrijke koolhydraten, lichte eiwitten en gezonde vetten, zijn er talloze mogelijkheden. Wees niet bang om out of the box te denken.

Bron: womenshealthmag.nl

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden