Met deze manier van wandelen verbrand je meer energie. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met déze manier van wandelen verbrand je minstens twee keer zoveel calorieën

Met wandelen kun je flink wat calorieën verbranden en bij een hoger tempo verbrand je er nog meer. Er is ook een manier om intensiever energie te verbruiken tijdens het wandelen: de ‘silly walk’. Misschien ken je dit opvallende loopje nog van John Cleese in Monty Python. Zó kun je er de vruchten van plukken.

Hou je van een wandeling? Als je openstaat voor een nieuwe manier van wandelen, kun je de ‘silly walk’ eens proberen als nieuwe workout. Het British Medical Journal onderzocht dit loopje op een grondige en wetenschappelijk onderbouwde manier.

Wat is de silly walk?

De ‘silly walk’ komt van een sketch van het Britse satirische tv-prorgramma Monty Python’s Flying Circus. De sketch gaat over Mr. Teabag: een ambtenaar van een niet bestaande afdeling die toezicht houdt op de ontwikkeling van rare loopjes (‘silly walks’). Je ziet een paar mensen een lachwekkend loopje uitvoeren waarbij ze onder andere elk been regelmatig héél hoog optillen.

Verbrand meer calorieën met de silly walk

De wetenschappers wilden weten of de ‘silly walk’ de bewegingsintensiteit en het calorieverbruik verhoogt en daardoor ingezet kan worden. Het onderzoek van BMJ ging als volgt: dertien vrijwilligers werden geobserveerd tijdens het uitvoeren van de ‘silly walk’, zes vrouwen en zeven mannen. Deze vrijwilligers moesten op drie verschillende manieren een parcours van dertig meter lopen. De eerste keer werden ze gevraagd om te wandelen zoals ze altijd doen. Vervolgens moesten ze het tweede rondje lopen op de manier zoals John Cleese doet in Monty Python, de ‘silly walk’. De derde keer moesten ze het rondje lopen zoals Michael Palin tijdens de sketch doet: hij moet het loopje nog leren.

De vrijwilligers kregen een masker op dat hun zuurstof mat. De onderzoekers noteerden ook de stofwisseling van de dertien vrijwilligers. Wat bleek? Het stuntelige loopje van Palin verbruikte niet meer energie dan gewoon wandelen, het loopje van Cleese wél. Door de inspanning bij de ‘silly walk’ verbrand je meer dan twee keer zoveel calorieën als wanneer je ‘gewoon’ wandelt. Als je elke dag zo’n elf minuten per dag de ‘silly walk’ doet, levert dat 75 minuten intensieve fysieke activiteit op per week.

Bron | NOS, Max Vandaag, Scientias

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden