Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze kleine aanpassing maak je je kantoordag gezonder

half-uur-bewegen-bloeddruk.jpg

We zijn er niet voor gemaakt om acht uur lang achter een bureau te zitten. Je rug, nek en schouders hebben er flink onder te lijden. Tel daar de gevolgen van werkstress bij op en je kunt je afvragen of je niet beter een carrièreswitch kunt maken. Uit onderzoek blijkt echter dat een kleine aanpassing genoeg is om een kantoordag ‘gezonder’ te maken.

Onderzoekers van Baker Heart and Diabetes Institute in het Australische Victoria ontdekten namelijk dat een een half uur wandelen zorgt voor een lagere bloeddruk.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 32 mannen en 35 vrouwen van middelbare leeftijd. Geen van hen was fysiek heel actief. De groep werd gevraagd om drie dagen op verschillende manieren door te brengen. De eerste dag hoefden de deelnemers acht uur lang alleen maar te zitten. De tweede dag kregen ze wat lichte beweging. Die dag begon met een uur zitten, een half uur op een gemiddeld tempo wandelen op een loopband en daarna weer zes en een half uur zitten. Op de laatste dag begonnen de deelnemers met een wandeling van een half uur. Vervolgens moesten ze na elk uur, drie minuten op normaal tempo wandelen.

Elk uur je benen strekken

Op de dagen dat de deelnemers wandelden, was de bloeddruk van alle deelnemers beduidend lager dan op de dag die de deelnemers zittend doorbrachten. Bij vrouwen was het verschil op de derde dag het grootst. Door de regelmatige beweging werd de bloeddruk lager en daarmee het risico op hart- en vaatziekten een stuk kleiner. Daarom komen de onderzoekers met de volgende aanbeveling: leid je een zittend (werk)bestaan, strek dan elk uur de benen tijdens een korte wandeling van drie minuten.

Praktische tips

Maar hoe doe je dat wanneer de werkdruk hoog is? Elk uur een paar minuten wandelen is misschien een beetje optimistisch, maar je kunt proberen wat vaker uit je stoel te komen door bijvoorbeeld thee of koffie te halen voor jezelf en je collega’s. Parkeer je auto iets verder weg van kantoor, zodat je wordt gedwongen elke dag een stukje te lopen. En wat dacht je van een brainstorm in de frisse buitenlucht? Wanneer je in beweging bent, doe je ook meer inspiratie op.

Bron| Hypertension
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant