null Beeld

Met déze klacht komen Nederlandse vrouwen het vaakst bij de huisarts

Gemiddeld kwamen we in 2019 vijf keer bij de huisarts en opvallend vaak doen we dat met soortgelijke symptomen. Bovenaan het lijstje van klachten waarmee Nederlandse vrouwen zich melden bij de huisarts, stonden vorig jaar de urineweginfecties.

Hoge bloeddruk

Bij mannen blijkt de hoge bloeddruk op nummer één te staan; hypertensie staat bij vrouwen op de tweede plaats. Over het algemeen genomen, is een hoge bloeddruk wel de meest voorkomende klacht waarmee Nederlanders zich melden bij de huisarts. Dat zegt onderzoeksinstituut Nivel, na analyse van cijfers van huisartsenpraktijken.

Vrouwen bij de huisarts

Bij vrouwen staan de urineweginfecties, zoals blaasontsteking dus bovenaan; per 1000 vrouwelijke patiënten bij een huisarts, bezoeken ruim 250 vrouwen de huisarts met deze klacht. Ook hypertensie – een hoge bloeddruk – komt veel voor: net iets minder dan 200 keer per duizend patiënten, melden vrouwen zich met deze klachten bij de huisarts. Op de derde plaats staat vermoeidheid en zwakte, gevolgd door hoesten, diabetes, luchtwegproblemen en depressie.

Mannen versus vrouwen

Bij mannen staat een hoge bloeddruk op de eerste plek, gevolgd door diabetes mellitus als tweede en hoesten op plaats drie. In de top tien van klachten van mannen en vrouwen staan grotendeels dezelfde klachten; zeven van de tien komen overeen. Opvallend is wel dat het aantal bezoeken aan de huisarts bij vrouwen steeds hoger ligt in vergelijking met de mannen.

Lees ook: Een coronavaccin werkt mogelijk niet goed bij ouderen

Twee tot vijftien bezoeken

Ongeveer driekwart van alle ingeschreven patiënten kwam in 2019 minstens één keer bij de huisarts. Kinderen en jongeren tussen de 5 en 17 jaar oud kwamen het minst bij hun huisarts: gemiddeld net iets meer dan twee keer. Mensen tussen de 45 en 64 kwamen precies op het gemiddelde van vijf keer, maar daarna blijft het aantal stijgen. De gemiddelde Nederlander tussen de 65 en 74 jaar had 7,6 contacten met de huisarts. Onder mensen tussen de 75 en 84 jaar was het gemiddelde 10,5; bij 85-plussers stijgt het aantal bezoeken aan de huisarts naar net iets meer dan 15.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nivel

Beeld | iStock

Leuk ouder worden, hoe doe je dat? Isa en Medina weten er wel raad mee, en vertellen je als gasthoofdredacteuren van Margriet 27 meer. Seks, rimpels, de overgang... álles komt aan bod. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden