Margriet logo
null Beeld

Met deze hitte is het belangrijk om ‘genoeg’ te drinken, maar hoeveel is dat?

Het

is natuurlijk altijd belangrijk om genoeg te drinken, maar met deze hitte is

dat nog eens éxtra belangrijk. Je zweet meer dan anders en daarom moet je dus

genoeg drinken om uitdroging te voorkomen. Maar wat is nu precies ‘genoeg’?

Volgens het Voedingscentrum hangt dit af van je

leeftijd. Zo moeten ouderen meer drinken dan jongere mensen.

‘Genoeg’ drinken: hoeveel is dat?

Voor volwassenen geldt over het algemeen dat ze per dag zo’n anderhalf tot twee liter vocht uit dranken nodig hebben. Maar met dit warme weer is het verstandig om minimaal twee liter water te drinken. Dit komt neer op ongeveer één glaasje water per uur. Zelfs als je helemaal geen dorst hebt is het belangrijk om je hier aan te houden.

Lees ook

Wat is beter: in een keer veel water drinken of slokjes nemen?

Hoe weet je of je wel genoeg drinkt?

Aan je urine kun je vaak zien of je wel genoeg drinkt. Als je genoeg drinkt, dan is de kleur van je urine namelijk lichtgeel of doorzichtig. Is de kleur van je urine geel tot oranje? Dan is het belangrijk om wat meer te gaan drinken. Water is de beste keuze omdat het goedkoop is én gezond. Frisdrank en fruitsappen zijn minder geschikt omdat er veel suiker in zit. Ook alcohol kun je beter laten staan, omdat het juist vocht afdrijft. Koffie en thee zijn daarentegen ook een goede optie naast water.

Belangrijke waarschuwing bij ouderen

Bij ouderen is het nog eens éxtra belangrijk om genoeg te drinken. Zij moeten ook minimaal twee liter drinken op een dag. Ouderen kampen vaak met een verminderd dorstgevoel, waardoor ze ook minder snel zullen merken dat ze uitgedroogd zijn. Daarnaast werken hun nieren ook nog eens minder goed, waardoor de hitte extra risicovol is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, Nu.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden