PREMIUM
Met deze drie slaaptips houd je goede voornemens wél vol
Goede voornemens. We zijn kampioen in het bedenken ervan, maar de uitvoering laat soms te wensen over. Zo’n 25 procent van de Nederlanders stelt zichzelf een doel bij het nieuwe jaar, maar een groot deel van die doelen sneuvelt al binnen twee weken. Slaap heeft hierbij een belangrijke invloed. Hoe dat precies zit, legt slaapexpert Alies Coster uit.
Er zijn verschillende redenen waarom goede voornemens mislukken, en een (misschien onverwachte) daarvan is slaaptekort. Wist je dat slechte slapers 22 procent minder kans hebben om hun voornemens te behalen?! Alies vertelt ons precies hoe dat komt en geeft je drie haalbare tips om je slaap te verbeteren, zodat je dit jaar wél je doel behaalt.
Dankzij goede slaap heb je meer motivatie, doorzettingsvermogen en kom je in de gezonde ‘flow’. Maar ‘beter slapen’ is niet af te dwingen. Wel zijn er een aantal knoppen waar je op kunt drukken om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Bewegen
Sporten of meer bewegen staat steevast in de top drie van goede voornemens. Dat komt mooi uit, want dit helpt ook bij een goede nachtrust. Dertig (aaneengesloten) minuten beweging helpt al om sneller in te slapen. Dit komt omdat je tijdens het bewegen slaapdruk opbouwt - een mechanisme in de hersenen dat zich opbouwt gedurende de dag en je slaperig maakt - en je hoofd leegt. Hierdoor kun je met een ontspannen gevoel slapen. Als je goed slaapt, heb je de volgende dag meer energie en motivatie om te bewegen. Zo kom je in een positieve spiraal van bewegen, goed slapen en nog meer bewegen.
Tip
Een manier om je doel te behalen is om het doel zo klein (en haalbaar) mogelijk voor jezelf te maken. Als je van jezelf vijf of zelfs tien kilometer moet hardlopen, terwijl je normaal niet hardloopt, leg je de lat erg hoog. Je kunt je doel beter opdelen in kleine doelen. Zoals: om 17 uur trek ik mijn sportschoenen aan. Dit is een haalbaar doel en als je eenmaal je sportschoenen aanhebt is de drempel veel lager om daadwerkelijk naar buiten te gaan om een rondje te rennen!
Nog een tip om die sportschoenen daadwerkelijk aan te trekken: leg ze in het zicht. Maak het voor jezelf zo makkelijk mogelijk om de schoenen aan te trekken. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer je de schoenen al een paar keer gezien hebt, dan wanneer je ernaar moet zoeken.
‘Nee’ zeggen
In een wereld waarin er constant een beroep op ons wordt gedaan, kan het lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Een extra wijntje als je met vrienden bent, terwijl je jezelf eigenlijk had beloofd om minder alcohol te drinken. Of toch dat toetje tijdens het familiediner, terwijl je eigenlijk vol zit. Of überhaupt afspreken met anderen, terwijl je juist een avond rustig aan wilde doen. Als je dit herkent, zul je vast weleens gehoord hebben van FOMO (Fear Of Missing Out). FOMO ontstaat als je sociale druk ervaart om van alles te moeten ondernemen, omdat je bang bent om iets leuks te missen. Het heeft alles te maken met streng zijn voor jezelf. Hierdoor ga je over je eigen grenzen en luister je niet meer naar je lichaam.
‘Nee’ zeggen daarentegen zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft. Door ‘nee’ te zeggen als je moe bent, prioriteer je slaap en zorg je ervoor dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft. Zo word je uitgerust wakker om de volgende dag met frisse moed je goede voornemens in de ogen te kijken.
Tip
Bewustzijn is de eerste stap naar verandering. Maak je regelmatig korte nachten omdat je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen? Breng dan eens in kaart in welke situaties je het lastig vindt om nee te zeggen en wat het gevolg daarvan is. Hoe ziet zo’n situatie eruit? Wat gebeurt er en wat vind je daar het lastigst aan? Hoe zou je het jezelf de volgende keer makkelijker kunnen maken? Schrijf je antwoorden op, op die manier is deze oefening het meest effectief.
Schermgebruik
Minder voor schermen zitten is zo’n typisch voornemen wat veel mensen zouden willen veranderen, maar niet doen. Terwijl het wél veel oplevert. Lang werd gedacht dat blauw licht in de avond de melatonine aanmaak verstoort. Inmiddels is bekend dat de verstoring van melatonine minimaal is, als je overdag voldoende daglicht ziet. Wat wel zo is (en blijft), is dat ’s avonds tv kijken of social media gebruiken de hersenen alert houdt, wat zowel de slaapduur als -kwaliteit significant negatief beïnvloedt. En die slaap is juist zo belangrijk om je goede voornemens te behalen.
Tip
Nieuw gedrag aanleren wordt makkelijker wanneer je oud gedrag vervangt. In plaats van je oude gedrag (bijvoorbeeld door Instagram scrollen) leg je nu je telefoon beneden, zodat je in bed een boek kunt lezen. Vraag jezelf af welk oud gedrag je wilt vervangen door nieuw gedrag. Elke keer als je je oude gedrag vertoont, word je je hier bewust van en heb je de kans om nieuw gedrag te vertonen. Op een gegeven moment zul je merken dat je automatisch het nieuwe gedrag vertoont. Je goede voornemen is dan behaald!
Over slaapexpert Alies Coster
Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin.