Margriet logo
null Beeld

Met deze dagelijkse dingen blijft je brein in uitstekende conditie

Met ouder worden kunnen er allerlei kwalen om de hoek komen kijken. Een veel gevreesde ouderdomskwaal is toch wel vergeetachtigheid, of in de ergste gevallen geheugenverlies of dementie. Nu kún je de natuur wel een handje helpen door je brein te trainen. Zo blijft je brein in goede conditie.

Om ervoor te zorgen dat je brein in topconditie blijft, is het belangrijk om je hersenpan voldoende te prikkelen met nieuwe impulsen. Dit houdt in dat je moet proberen om geregeld nieuwe dingen te doen, zodat je inspanning moet verrichten om deze succesvol te volbrengen. Duits onderzoek benadrukt maar weer eens hoe belangrijk dit is. Uit onderzoek met muizen, waarbij één groep nieuwe speeltjes kreeg en de andere groep niet, was na slechts drie maanden al een groot verschil te zien. De muizen die met nieuwe speeltjes hadden gespeeld, bleken beter ontwikkelde en grotere hersenen te hebben gekregen.

Brein in goede conditie houden

Daarnaast is het erg belangrijk om niet in een sociaal isolement te raken. Veel onder de mensen zijn is namelijk hartstikke goed voor het gezond houden van je brein. Sociaal contact verlaagt je stresslevels en dat is belangrijk. Want veel stress heeft een negatieve invloed op je cognitieve functies. Kortstondige stress zou dan juist weer wél goed zijn, vertelt hoogleraar technische neuropsychologie Jaap Murre aan PlusOnline. Hij stelt dat tijdelijke periodes van stress je hersenen alert houden.

Voldoende slapen

Ga je vaak te laat naar bed en kamp je daardoor geregeld met een moe gevoel? Dan is het belangrijk om dit te veranderen, want voldoende slaap is ook belangrijk als jij je brein in goede conditie wilt houden. In je slaap verwerk je namelijk alle prikkels en indrukken die je overdag tot je hebt genomen. En dat is niet voor niets, want deze rust hebben je hersenen nodig om de volgende dag weer optimaal hun werk te kunnen doen. Dus duik eens wat eerder onder de wol.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Lezen

Lezen is niet alleen leuk om te doen, het werkt ook nog eens ontzettend ontspannend. Maar, dat niet alleen: dagelijks een boek oppakken of de krant lezen stimuleert je brein ook nog eens. Zo schijnt het je geheugen en concentratievermogen flink te kunnen verbeteren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford. Je hoeft niet direct een dikke pil open te slaan, want een paar pagina's per dag zou al voldoende zijn om de positieve effecten ervan te merken.

Bron | Bedrock, PlusOnline, MustReads

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden