null Beeld

Met deze 8 klachten kun je óók in coronatijd beter naar de huisarts gaan

In deze coronatijd naar de huisarts gaan klinkt misschien een beetje spannend. Misschien ben je bang besmet te raken, of wil je juist de huisartsen niet onnodig aan het werk zetten. Toch is het niet verstandig om zorg te mijden.

Met een aantal klachten zou je zelfs áltijd direct naar de huisarts moeten.

Naar de huisarts ten tijde van corona

In principe kun je met alle klachten waar je normaal mee naar de dokter gaat, ook in coronatijd nog steeds contact opnemen met je huisartsenpraktijk. De assistente zal dan telefonisch met je kijken naar wat de beste opties zijn voor een behandeling. Moet je door de dokter gezien worden, of kun je bijvoorbeeld met een telefonisch consult behandeld worden? Binnenlopen zonder afspraak kan op de meeste plekken in ieder geval niet, in verband met de veiligheid van jou, andere patiënten en de medewerkers. We begrijpen dat je in deze tijd liever thuisblijft, maar met deze acht klachten is het zélfs in coronatijd belangrijk dat je contact opneemt met de huisarts.

1. Pijn op de borst

Heb je last van pijn op de borst? Dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Je denkt bij deze pijn waarschijnlijk direct aan een hartaanval of hartstilstand, maar dat hoeft het gelukkig zeker niet te zijn. Er zijn nog heel wat andere, meer onschuldige oorzaken van pijn op de borst. Denk bijvoorbeeld aan stress, spierpijn of brandend maagzuur. Je hoeft je dus niet meteen druk te maken, maar het is wel verstandig om het te laten checken door een huisarts of specialist. Heb je ernstige klachten die ook in rust langer dan vijf minuten aanhouden? Bel dan direct de huisartsenpost of alarmnummer 112.

Lees ook

De 5 meest voorkomende redenen voor pijn op de borst

2. Blaasontsteking

Heb je constant het idee dat je moet plassen, pijn tijdens het plassen of moet je steeds maar kleine beetjes urine kwijt? Dan is de kans groot dat je een blaasontsteking hebt. Meestal gaat het vanzelf over als je voldoende drinkt. Maar als je langer last hebt van klachten of de blaasontsteking vaker terugkomt, dan kun je beter langs de huisarts gaan. Met een antibioticakuur is de bacterie vaak in no time verdwenen én voorkom je een vervelende nierbekkenontsteking.

3. Een verandering in of op je borst

Wanneer je bij het controleren van je borsten op veranderingen een knobbeltje, putje, roodheid of een ander afwijking gevonden hebt, is dat natuurlijk even schrikken. Het is verstandig om dan meteen de huisarts te bellen en – ook in coronatijd – een afspraak te maken. Hoewel deze symptomen niet altijd direct op borstkanker wijzen, kan de huisarts je geruststellen of doorsturen naar een specialist voor aanvullend onderzoek.

4. Bloedverlies

Behalve tijdens de menstruatie, is bloedverlies meestal geen goed teken. Bloed bij de ontlasting of urine, vaginaal bloedverlies of bloedverlies tijdens of na seks zijn zeker symptomen waarmee je ook in coronatijd een afspraak bij de huisarts moet maken. De oorzaak kan iets onschuldigs zijn, bijvoorbeeld een wondje of aambei, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan een maagbloeding of baarmoederhalskanker. Verstandig om het voor de zekerheid te laten controleren door een specialist.

5. Psychische klachten

We voelen ons allemaal weleens een beetje somber, maar als je aanhoudende psychische klachten hebt is het slim om een afspraak te maken bij de huisarts. In deze coronatijd hebben veel mensen zulke klachten: maar liefst zestig procent van de Nederlanders geeft aan last te hebben van onder andere piekeren, prikkelbaar zijn en depressiviteit. Herken je dit? Ga dan naar de huisarts. Door op tijd hulp te krijgen van een praktijkondersteuner of psycholoog zul je je sneller weer beter voelen.

Lees ook

Met déze klacht komen Nederlandse vrouwen het vaakst bij de huisarts

6. Tintelingen

Als je ineens last hebt van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam, is het verstandig om dat even goed in de gaten te houden. Het kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het niets ernstigs en zit er alleen ergens een zenuw knel, maar het kan ook op iets verontrustends wijzen. Onder andere een hernia, ernstig vitaminetekort of multiple sclerose (MS) kunnen dit gevoel veroorzaken. Als de tintelingen aanhouden of je een verdoofd gevoel hebt, is het slim om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je naast een verdoofd gevoel ook moeite met praten, een scheve mond of moeite met bewegen van je arm of been? Neem dan direct contact op met alarmnummer 112. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een beroerte.

7. Veranderingen op je huid

Een sproetje hier, oudersdomsvlekje daar: het is normaal dat je huid in de loop van de jaren wat verandert. Maar als je ineens iets voelt of ziet op je huid, is het wel verstandig om een afspraak te maken bij de dokter. Denk bijvoorbeeld aan een moedervlek die van vorm of textuur verandert. Bij twijfel is het altijd slim om naar de huisarts te gaan. Want hoewel huidkanker in een vroeg stadium vaak goed te behandelen is, kunnen sommige kwaadaardige plekjes wel uitzaaien als het verder vordert.

8. Duizeligheid

Duizeligheid kan wijzen op een heleboel verschillende oorzaken. Zo kan draaiduizeligheid ontstaan door een verstoring van het evenwichtsorgaan in je oor, en kan het zwart voor je ogen worden wanneer je een te lage bloeddruk hebt. Hoewel duizeligheid vaak niet direct ernstig is, is het wel verstandig om naar de dokter te gaan als het vaak voorkomt. Zo kan het bijvoorbeeld wijzen op de ziekte van Ménière of een aandoening in de hersenen. Neem direct contact op met de huisarts, huisartsenpost of 112 als duizeligheid samengaat met dubbelzien, moeite met praten, pijn op de borst of benauwdheid.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Rijksoverheid, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina's puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden