Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Merendeel mensen met dementie krijgt niet de hulp waar ze recht op hebben

dementie-hulp.jpg

De diagnose dementie is een enorme schok. Of je ‘m nu zelf krijgt of wanneer het gaat om een dierbare. Juist omdat het zo’n impact op je leven heeft, heb je vanaf het begin recht op de hulp van een casemanager. Die steunt je en leidt de zorg in goede banen. Toch maakt maar dertig procent van de mensen met dementie gebruik van deze hulp.

Een casemanager – ook wel een dementieverpleegkundige, dementieconsulent of trajectbegeleider genoemd – is iemand die de zorg voor de patiënt en zijn of haar partner in goede banen leidt. Deze manager weet de weg in het woud van alle zorginstellingen in de regio. Hij of zij onderhoudt contact met alle betrokken partijen, zoals de huisarts, wijkverpleegkundige en fysiotherapeut. Verder helpt een casemanager met het zoeken naar oplossingen voor alle situaties waarvoor je komt te staan, tot aan het overlijden of een eventuele opname in een verpleeghuis.

Vergoed vanuit basisverzekering

Iedereen met dementie heeft recht op hulp en begeleiding vanuit de basisverzekering. De vergoeding van een casemanager valt onder de vergoeding voor wijkverpleging. Toch maakt maar dertig procent van de mensen met dementie gebruik van de diensten van een casemanager. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hoe dat komt? Veel huisartsen realiseren zich niet dat hun patiënt aan dementie lijdt. Raar maar waar: tot grote schrik van Alzheimer Nederland is de helft van de mensen met dementie niet bekend bij de eigen huisarts. In andere gevallen weet de huisarts niet dat mensen recht hebben op een casemanager. “Naar schatting gaat het om 110.000 tot 120.000 mensen met dementie die niet adequaat worden ondersteund,” vertelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging & regionale hulp van Alzheimer Nederland.

Op de wachtlijst

En dan is er nog een ander probleem. Sinds 2016 kampt casemanagement met wachtlijsten. Dit jaar is er wel voor het eerst een afname te zien. Volgens Meerveld ‘het enige lichtpuntje in het onderzoek’. “Maar als mensen niet weten dat ze recht hebben op de hulp van een casemanager, komen ze ook niet op een wachtlijst.” Wat kan helpen is dat sinds 1 december 2018 zorgaanbieders verplicht zijn om wachttijden en wachtlijsten te registreren. Hierdoor is beter te beoordelen of mensen echt de juiste zorg krijgen en of verzekeraars voldoen aan hun zorgplicht, aldus Meerveld.

Aanvragen via huisarts

Wil je een casemanager inschakelen? De huisarts kan de diensten van een zorgprofessional voor jezelf of je dierbare aanvragen bij een aanbieder in de regio. Op netwerken-dementie kun je ook zelf op zoek naar een begeleider, maar het is dan niet zeker of je de kosten vergoed krijgt. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met bepaalde zorgaanbieders.

Ruimte dankzij dagopvang

Ook dagopvang is een manier om de zorg voor jezelf of je partner te verlichten. Deze opvang geeft patiënten en mantelzorgers wat tijd en ruimte voor zichzelf. Omdat dagopvang onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt, ga je hiervoor naar de gemeente. De ondersteuning vanuit de Wmo kost vanaf 2019 voor iedereen maximaal €17,50 per vier weken, ongeacht inkomen, vermogen of gebruik. Sommige gemeenten hanteren lagere tarieven voor mantelzorgers en mensen met een minimuminkomen. Meer informatie over de mogelijkheden vind je op dementie.nl/dagopvang.

Medicijnen & beweging

Op dementie.nl, een website van Alzheimer Nederland, vind je duidelijke informatie. Je leest er op welke zorg en hulp je recht hebt en wat je kunt doen om zo lang mogelijk fit te blijven. Zo zijn de achteruitgang en symptomen in sommige gevallen te remmen of te behandelen met medicijnen. Maar ook behandelingen zonder medicatie, zoals beweging, kunnen effectief zijn.

Bron | Alzheimer Nederland
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant