Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe dichter je bij de zee woont, hoe gezonder je mentaal bent

hoe-dichter-je-bij-de-zee-woont-hoe-gezonder-je-mentaal-bent.jpg

Ben jij ook altijd zo gelukkig als je een dagje (of nog beter: een vakantie) aan het strand hebt doorgebracht? Dan wil je er wellicht zelfs naartoe verhuizen, want mensen die dicht bij de zee wonen, blijken mentaal gezonder en gelukkiger te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter onder 25.963 mensen.

Mentaal gezonder

Als je op minder dan een kilometer van de zee woont, heb je 22 procent minder kans op symptomen van mentale gezondheidsproblemen dan wanneer je op minstens 50 kilometer van de kust woont, blijkt uit het onderzoek. Vooral voor gezinnen met een laag inkomen doet wonen aan de kust veel goeds. Zij hebben zelfs 40 procent minder kans op symptomen van psychische problemen.

Aan zee wonen

Normaal gesproken zijn mensen met een laag inkomen juist gevoeliger voor angst- en depressieklachten dan mensen met een hoog inkomen, maar in dit geval dus niet. Het onderzoek is gepubliceerd in Health and Place en dr. Jo Garrett, die de studie leidde, vertelt: “Ons onderzoek toont voor het eerst aan dat armere gezinnen die dicht bij de kust wonen minder last hebben van mentale gezondheidsproblemen. Deze ‘beschermende’ zone kan nuttig zijn om te helpen de geestelijke gezondheid van mensen met een hoger en met een lager inkomen gelijk te trekken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant