Margriet logo
null Beeld

Menstruatie door de jaren heen: dit gebeurt er met je cyclus als je ouder wordt

Je menstruatie is waarschijnlijk niet je favoriete tijd van de maand. Toch moeten de meeste vrouwen er elke maand weer mee dealen. Maar van je tienerjaren tot de overgang verandert er flink wat aan je cyclus. Van onregelmatige menstruaties tot veranderingen in bloedverlies: dit kun je van je menstruatie verwachten naarmate je ouder wordt.

Heb je deze veranderingen al achter de rug? Dan is het een goed moment om eens terug te denken aan die onvoorspelbare bloedingen en vervelende buikkrampen.

Tien jaar

We zetten per tien jaar op een rijtje wat je kunt verwachten van de veranderingen in je menstruatiecyclus. Natuurlijk is iedereen anders en zijn er naast ouder worden ook andere factoren die een rol spelen bij je menstruatie. Zo kunnen anticonceptie, het krijgen van kinderen of hormonale aandoningen zoals endometriose of PCOS bijvoorbeeld zorgen dat het bij jou net iets anders gaat. En net zoals we allemaal op een andere leeftijd voor het eerst ongesteld worden, is ook de menopauze en dus laatste menstruatie moeilijk te voorspellen.

Menstruatie als twintiger

Heb je tijdens je tienerjaren veel last gehad van een onregelmatige cyclus, dan hebben we goed nieuws: vanaf je twintigste wordt je menstruatie waarschijnlijk wat voorspelbaarder. Volgens gynaecoloog Lauren Streicher wordt je ovulatie in je twintiger jaren meestal regelmatiger, waardoor je cyclus dat ook is. Nu klinkt dit misschien als een voordeel, maar is er daartegenover ook een nadeel: de kans op PMS, pijnlijke borsten, buikkrampen en meer van dat soort ellende neemt ook toe.

Ook kiezen veel vrouwen volgens Streicher ervoor om rond hun twintigste een hormonaal anticonceptiemiddel te gaan gebruiken. Dit stopt je ovulatie, waardoor het niet alleen een zwangerschap tegenhoudt maar óók je menstruatie. Daardoor heb je tijdens een stopweek van de pil nog wel een (lichtere) bloeding, maar zullen klachten als buikkramp of PMS waarschijnlijk een stuk minder heftig zijn.

Lees ook:

Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

Menstruatie in je dertiger jaren

In dit decennium is je menstruatie volgens gynaecoloog Streicher redelijk regelmatig en voorspelbaar. Daarom is dit ook het moment dat je volgens de specialist extra moet opletten op veranderingen. Verlies je ineens opvallend veel extra bloed of heb je veel krampen in je onderbuik? Dan kan dat een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Vleesbomen of cystes worden vaker gezien bij vrouwen vanaf dertig jaar (al zijn ze nog relatief zeldzaam), en ook de diagnose endometriose wordt vaak bij dertigers gesteld.

Ook is dit het decennium waarin veel vrouwen zwanger worden en een baby krijgen. Een flinke game changer als het komt tot je menstruaties. Tijdens je zwangerschap menstrueer je natuurlijk niet, maar ook daarna kan je eerste ongesteldheid nog even op zich laten wachten. Als je geen borstvoeding geeft duur het meestal zo’n zes weken. Doe je dat wel dan, dan komt je menstruatie meestal terug wanneer je stopt of in ieder geval mindert met de voeding. Na een zwangerschap merk je vaak ook veranderingen aan hoe je je voelt tijdens je menstruatie. Zo hebben veel vrouwen volgens Streicher minder last van kramp of PMS: mooi meegenomen!

Menstruatie als veertiger

Rond je veertigste beginnen er weer een hoop veranderingen. Waar je lijf zich in de pubertijd klaarmaakte om zwanger te kunnen raken, is dit het decennium waarin het tegenovergestelde gebeurt. Ergens in je veertiger jaren begint de premenopauze, gevolgd door de perimenopauze: de voorgangers van de échte menopauze en de overgang. Maar liefst acht tot tien jaar voor je laatste menstruatie gaat je lijf zich al voorbereiden op de állerlaatste keer, zegt Streicher.

De productie van de hormonen oestrogeen en progesteron slinkt aanzienlijk, waardoor je last kunt krijgen van ‘vage klachten’. Je wordt gevoeliger voor stress, kunt minder goed tegen lawaai. Maar ook je PMS-klachten kunnen erger worden, je menstruatie kan langzaamaan steeds onvoorspelbaarder worden én je kunt meer bloedverlies krijgen. Maar pas op, waarschuwt Steicher: de kans is kleiner, maar ook nu kun je nog steeds zwanger raken.

Lees ook:

Dít gebeurt er allemaal met je vagina naarmate je ouder wordt

Menstrueren na je vijftigste

Na die jarenlange voorbereidingen van je lichaam – en alle klachten die daarbij komen kijken - krijg je in je vijftiger jaren meestal te maken met de menopauze: je laatste menstruatie. Omdat je laatste menstruaties meestal niet zo voorspelbaar zijn, ben je officieel in de menopauze als je een jaar lang niet meer ongesteld geweest bent. Bij de meeste westerse vrouwen is dit tussen hun veertigste en zestigste, maar de gemiddelde leeftijd ligt rond de 52.

Toch is de kans groot dat je niet meteen van je overgangsklachten af bent. Nu je eicellen op zijn en je eierstokken geen hormonen meer aanmaken, kan het evenwicht binnen je lichaam tijdelijk verstoord zijn. Helaas kan dat wel even duren, dus kun je ook ná je laatste menstruatie nog wel twee tot vijf jaar soortgelijke klachten houden. Als je erg veel last hebt van overgangsklachten, kan de huisarts hulp bieden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Health, Prevention

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden