Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het nodig om mensen met overgewicht eerder op diabetes type 2 te onderzoeken?

mensen-met-overgewicht-eerder-onderzoeken-op-diabetes.jpg

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes type 2. Het RIVM schat dat er daarnaast nog honderdduizenden mensen zijn die diabetes hebben zonder dit te weten en naar schatting van het Diabetes Fonds zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland met de voorfase van diabetes. De belangrijkste risicofactor? Overgewicht. Daarmee rijst de vraag: is het goed om mensen met overgewicht al eerder op diabetes type 2 te onderzoeken? 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Mensen met overgewicht eerder onderzoeken op diabetes type 2

In Nederland zijn er naar schatting dus heel veel mensen die met een voorfase van diabetes rondlopen of diabetes type 2 hebben zonder dit zelf te weten. Het belangrijkste risico voor diabetes type 2 is overgewicht. Daarom zouden volgens een Amerikaanse taskforce volwassenen met overgewicht vanaf hun 35e onderzocht moeten worden op diabetes type 2 en abnormaal verhoogde bloedsuikerwaardes. 

In Amerika liggen de cijfers wel een stuk hoger dan in Nederland, want daar heeft bijna 1 op de 7 mensen diabetes en ruim 70 procent heeft overgewicht. In Nederland gaat het om 1 op 14 mensen met diabetes en heeft ongeveer 50 procent hiervan overgewicht. Toch vindt huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade dat ook in Nederland meer moet worden gescreend op diabetes. Aan NU.nl legt de arts uit dat dit ook belangrijk is omdat ongeveer 18 procent van de werkende mannen en 11 procent van de werkende vrouwen het metabool syndroom heeft. Dat is een voorstadium van diabetes en tevens een voorbode voor hart- en vaatziekten. 

Lees ook:
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Voorkomen is beter dan genezen

Sridhar Kumaraswamy van gezondheidsplatform Ancora Health legt aan NU.nl uit dat je op dit moment alleen voor zo’n screening in aanmerking komt als je 45 jaar of ouder bent en al te maken hebt met andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk. Volgens hem is het grootste probleem dat zo’n screening binnen ons zorgsysteem niet proactief wordt ingezet. Daarnaast wordt er volgens Kumaraswamy ook weinig gedaan om te voorkomen dat mensen diabetes ontwikkelen. Daarom is mensen met overgewicht eerder onderzoeken op diabetes type 2 niet de enige oplossing, maar zou je naast zo’n gezondheidscheck eigenlijk ook een leefstijlprogramma moeten hebben om de kans op diabetes te verkleinen en de risico’s te verminderen.

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant