null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mensen met hartklachten krijgen sneller geheugenproblemen

Mensen die gediagnosticeerd zijn met hart- en vaatziekten lopen later meer risico op cognitieve achteruitgang, blijkt uit een studie van de Universiteit van Peking. Voor het onderzoek werd er, in een tijdsperiode van twaalf jaar, gekeken naar scores van cognitieve testen van mensen voor én nadat ze last kregen van hartklachten. Hierdoor konden de wetenschappers verbanden leggen tussen de werking van het hart en de hersenen.

Geheugenproblemen

Uit de resultaten bleek dat mensen, die risico lopen op een hartaanval, ook een grotere kans hebben om later geheugenproblemen te krijgen. De aandoening angina pectoris, een soort pijn op de borst als gevolg van een slechte bloedsomloop, geeft een iets kleiner risico.

Dezelfde oorzaak

De impact die hart- en vaatziekten op het brein hebben, is waarschijnlijk te verklaren doordat de kleine bloedvaten minder zuurstof naar de hersenen brengen. Daarnaast zou het ook een gevolg kunnen zijn van een gezamenlijke oorzaak: obesitas, diabetes of een hoge bloeddruk kunnen beide hart- en vaatziekten én cognitieve achteruitgang veroorzaken.

Lees ook:

Dít kun je doen om je geheugen zo sterk mogelijk te houden

Op tijd ingrijpen

Ook medicijnen -tegen hart- en vaatziekten- zouden een rol kunnen spelen in later geheugenverlies. Toch is er nog veel onduidelijk. De onderzoekers vinden het belangrijk dat er aandacht aan wordt besteed. Omdat dementie nog steeds niet te genezen is, is het belangrijk dat er op tijd ingegrepen wordt. Dit wordt makkelijker nu er meer bekend is over de connectie tussen het hart en de hersenen. De conclusie van de onderzoekers was in ieder geval: “wat goed is voor je hart, is ook goed voor je hoofd.”

Bron | CNN

Beeld | iStock

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden