null Beeld

Mensen met déze aandoening worden letterlijk ziek van de zon

Het is de komende dagen afzien in de hitte, maar we zijn maar wat blij dat de zon schijnt. Dit geldt niet voor mensen die lijden aan de aandoening Erythropoëtische protoporfyrie (EPP). Voor hen is de zon het hele jaar door een groot gevaar. Van een klein beetje zonlicht, kunnen zij namelijk al erg ziek worden.

Niet alleen de directe straling van de zon in de buitenlucht, maar ook zonlicht door het raam, door een dikke laag bewolking, onder de parasol of weerkaatsing via bijvoorbeeld water is voor mensen met EPP schadelijk. Sommige patiënten zijn zelfs gevoelig voor halogeenlicht.

Stofwisselingsziekte

De erfelijke stofwisselingsziekte wordt veroorzaakt door een verandering in het DNA, waardoor de stof protoporfyrine niet goed in het lichaam wordt omgezet. Deze stof hoopt zich op in de rode bloedcellen en komt zo in de huid terecht. Wanneer de huid vervolgens zonlicht opneemt, zorgt dat voor zwellingen, jeuk, roodheid, blauwe plekken en in sommige gevallen, extreme pijn. De jeuk en pijn kunnen een paar minuten duren, maar in het ergste geval een aantal dagen aanhouden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Geen zonneallergie

De aandoening wordt vaak verward met een zonneallergie. Toch zijn beide aandoeningen niet hetzelfde. Een zonneallergie kenmerkt zich door huiduitslag, blaartjes en zwellingen die veroorzaakt worden door schadelijke UV-stralen. Vaak gaan de klachten na een paar dagen vanzelf weer over en treed er gewenning op, wanneer de huid vaker in contact komt met zonlicht.

Extra vitamine D

In Nederland lijden ongeveer driehonderd personen aan deze ziekte. In tegenstelling tot een zonneallergie, gaat EPP niet vanzelf weer over. Echte medicatie is er ook niet. De enige remedie is zoveel mogelijk binnenblijven en goede beschermende kleding dragen. Daarnaast dient men binnen alleen gebruik te maken van ledlampen. Omdat mensen met EPP niet met zonlicht in aanraking komen, is het belangrijk dat zij extra vitamine D slikken. Tevens lopen patiënten met EPP meer kans op leverbeschadiging.

Lees ook

Waarom een zonnebril minstens zo belangrijk is als zonnebrandcrème

Bron| Gezondheidsplein, Huidhuis

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden