Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Mensen die geld uitgeven aan dít soort dingen zijn het gelukkigst

geld-uitgeven.jpg

Ervaar je ook altijd zo’n gelukzalig gevoel als je een nieuw paar schoenen of een leuke jas hebt gescoord? Dan ben je niet de enige: veel mensen halen voldoening uit het kopen van mooie spullen. Maar maken deze aankopen je ook op de langere termijn gelukkig?

Volgens onderzoekers van San Francisco State University niet: mensen die hun geld investeren in reizen, ervaringen en herinneringen zouden gelukkiger zijn dan mensen die hun geld uitgeven aan spullen.

Gevoelig voor trends

Het gevoel dat je ervaart na het kopen van een mooi paar schoenen is vaak maar van korte duur. Onderzoekers ontdekten dat mensen hun aankoop vaak minder waardevol vinden nadat ze het hebben aangeschaft. Dat we de verleiding toch niet kunnen weerstaan, heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het feit dat mensen gevoelig zijn voor trends. Het is niet voor niets dat we vaak een schuldgevoel ervaren na een dure aankoop.

Ervaringen

Ook onderzoek van Cornell University wijst uit dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen, omdat door middel van ervaringen ook vaak je sociale relaties verbeteren. Volgens dr. Thomas Gilovich kopen we vaak spullen omdat we ons gelukkig en succesvol willen voelen. “Maar zodra je het in je bezit hebt, wen je eraan en is het niet meer zo spannend. Je zou kunnen denken dat spullen bij je identiteit horen, maar ze staan letterlijk en figuurlijk buiten jezelf. Bij ervaringen is het tegenovergestelde het geval. Mensen zijn een optelsom van hun ervaringen.”

Jezelf trakteren

Dit betekent echter niet dat je jezelf zo nu en dan niet op iets kunt trakteren. “Je mag jezelf echt wel belonen voor je harde werk, maar bewaar de grote(re) investeringen voor ervaringen die je niet meer zult vergeten,” aldus Gilovich.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EurekAlert
Foto | iStock

Ook interessant