null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mensen die eerder al corona hadden krijgen vaker bijwerkingen na eerste prik

Mensen die eerder al besmet zijn geweest met het coronavirus, krijgen na hun eerste prik vaker bijwerkingen dan anderen. Ongeacht welk coronavaccin ze hebben gekregen.

Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb.

Bijwerkingen na eerste prik coronavaccin

De meest gemelde bijwerkingen van elk coronavaccin zijn hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts. En uit een recente enquête van het Lareb onder 19.520 gevaccineerden, blijken die klachten vooral voor te komen bij mensen die eerder al corona hebben gehad. En dat met name na de eerste prik. Dit geldt voor zowel het Pfizer/BioNTech-, Moderna-, AstraZeneca- als Janssen-vaccin (waarvan vooralsnog maar één prik van gezet wordt) en bij mannen én vrouwen. Het Lareb kan nog niet precies uitleggen hoe dit komt.

Lees ook:

Honderdduizenden extra griepprikken besteld: waarom die juist ook na coronavaccin belangrijk blijven

Meest gemelde bijwerkingen over AstraZeneca-vaccin

Zoals gezegd komen de bijwerkingen bij elk coronavaccin voor. Maar over het AstraZeneca-vaccin ontvangt het Lareb de meeste. Daarna volgen Janssen en Moderna. Volgens de beschikbare gegevens hebben inmiddels meer vrouwen dan mannen het AstraZeneca-, Moderna- en Janssen-vaccin gekregen. Het Pfizer-BioNTech is juist bij meer mannen dan vrouwen toegediend. Van de 19.520 ondervraagde gevaccineerden, zijn de meesten gevaccineerd met Pfizer/BioNTech. Daarna volgen AstraZeneca (5271), Moderna (2268) en op de laatste plek Janssen (2308).

Bron | Lareb

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden