Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Menopauze blijkt sterk genetisch bepaald: hoe later je in de overgang komt, hoe gezonder je oud wordt

De gemiddelde leeftijd dat vrouwen in Nederland in de overgang komen is 51 jaar, maar wanneer je precies aan de beurt bent, dat blijkt uit onderzoek sterk genetisch bepaald. Wetenschappers concluderen daarmee ook dat hoe later vrouwen in de overgang komen, hoe gezonder ze oud worden. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Van opvliegers tot stemmingswisselingen: het hangt allemaal samen met je genen.

Wanneer je in de overgang komt, is genetisch bepaald

Een groot team van internationale wetenschappers hebben ontdekt dat er 290 genen zijn die met de timing van de overgang samenhangen. Hiervoor werd het genetisch materiaal van ruim 200.000 vrouwen die al in de overgang waren onder de loep genomen. Daaruit bleek dat de leeftijd wanneer je in de overgang komt genetisch bepaald wordt. Het zijn vooral de genen voor reparatie en onderhoud van het DNA die een belangrijke rol spelen. Daarbij geldt: hoe beter de genen hun werk doen, hoe langer een vrouw nog vruchtbaar is. Dit zijn baanbrekende resultaten, omdat het eerder niet duidelijk was dat deze genen zo’n grote rolspelen in de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Veroudering van je lichaam heeft veel invloed

Uit het onderzoek concludeert prof. dr. Joop Laven, hoogleraar verloskunde en gynaecologie, in een artikel van het Erasmusziekenhuis ook dat de veroudering van je lichaam bepalend is voor hoe lang je vruchtbaar blijft. Je lichaam begint daarmee dus niet met verouderen zodra de menopauze is gestart, maar de menopauze is juist het gevolg van het verouderen van je lichaam. Het is dus niet de oorzaak, maar een symptoom. Het verklapt daarmee hoe goed je DNA nog wordt gerepareerd en onderhouden. Wanneer het je lichaam lukt om DNA-schade goed te herstellen, blijven er namelijk ook meer ‘goed gerepareerde’ eicellen over, waardoor je langer vruchtbaar bent.

Lees ook: Dít zijn vaak de eerste symptomen van de overgang

Gezonder oud als je later in de overgang komt

Dit onderzoek naar invloed van je genen op de overgang bevestigt daarnaast ook eerdere bevindingen van een onderzoek onder inheemse bewoners van Lapland. Daaruit bleek dat vrouwen die pas op latere leeftijd (tussen de 40 en 45 jaar) nog kinderen kregen, vaker negentig jaar of ouder werden. Aan het NRC legt Laven uit dat vanaf de menopauze het risico op diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten sterk toeneemt en de botdichtheid afneemt. Daardoor valt over het algemeen te concluderen dat hoe later vrouwen in de overgang komen, hoe gezonder ze oud worden.

Bron | Het Laatste Nieuws, Erasmus MC, NRC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo's (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto's met je smartphone, interviews met vier grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden