Margriet logo
Koffie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Melk in je koffie? Daarom moet je dit volgens onderzoek doen

Tegenwoordig wordt er steeds vaker plantaardige melk toegevoegd aan een kop koffie dan gewone melk. Denk bijvoorbeeld aan haver-, amandel- of sojamelk. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat het toevoegen van normale melk een verrassend gezondheidsvoordeel biedt.

Chronische ontstekingen zijn voor veel ziekten de motor achter aanhoudende gezondheidsproblemen. Volgens Novant Health kunnen chronische ontstekingen gezonde cellen, inclusief weefsels en organen, en DNA beschadigen als ze niet worden behandeld. Dat kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien kunnen chronische ontstekingen leiden tot de ontwikkeling van mogelijk levensbedreigende ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes, rapporteren de experts van de National Institutes of Health (NIH). Uit een nieuw onderzoek uit januari 2023 blijkt nu dat het toevoegen van normale melk aan je kop koffie chronische ontstekingen kan verminderen.

Nieuwe studie

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat bepaalde eiwitten in melk de ontstekingsremmende eigenschappen van koffie kunnen versterken door zich te binden aan polyfenolen om de opname te verbeteren. Polyfenolen zijn een groep antioxidanten die je uit voeding haalt. Onderzoekers richtten zich op de interactie tussen twee soorten polyfenolen in koffie: cafeïnezuur en chlorogeenzuur. Ook werd er gekeken naar cysteïne. Dit is een aminozuur dat onder andere voorkomt in melk. Ze ontdekten dat immuuncellen die werden behandeld met de combinatie polyfenol en aminozuur twee keer zo effectief waren in het afweren van ontstekingen dan alleen polyfenolen.

Verder onderzoek is wel nodig, aangezien wetenschappers voor dit onderzoek niet op mensen hebben getest. “Deze studies zullen nagedaan moeten worden in dierstudies, omdat ze tot nu toe alleen zijn waargenomen in celexperimenten,” vertelt Sarah Schlichter, een geregistreerde diëtist bij Bucket List Tummy aan Best Life. “Mensen nemen niet zoveel polyfenolen op, dus het reproduceren van resultaten bij mensen kan moeilijker zijn. Bovendien kan een gecontroleerde laboratoriumomgeving sterk verschillen van mensen met verschillende absorptiesnelheden.”

Andere gezondheidsvoordelen

Hoewel het toevoegen van gewone melk aan je koffie een aantal antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen kan bieden, biedt het ook andere gezondheidsvoordelen. Het toevoegen van melk kan bijvoorbeeld je energie meer stimuleren dan alleen cafeïne, omdat melk veel calorieën bevat en voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Bovendien meldt Healthline dat melk een rijke bron van vitamine B12 is, een essentiële voedingsstof voor energieproductie.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden